Какъв шампоан да изберете, според вида на косата си

Какъв шампоан да изберете, според вида на косата си
Canva

Видът на вашата коса играе важна роля при избора на подходящия шампоан. Различните видове коса имат уникални нужди, когато става дума за грижа и стилизиране. Ето някои препоръки за различни типове коса:

Суха коса

Ако имате суха коса, изберете шампоан, обогатен с овлажняващи съставки като масло от жожоба, арганово масло или серамиди. Тези съставки помагат за задържане на влагата и предотвратяват допълнително изсушаване на косата. Избягвайте шампоани със сулфати и вместо това изберете такива без сулфати. Също така обмислете използването на балсам или дълбоко кондициониращ продукт след всяко измиване.

Мазна коса

Ако имате мазна коса, изберете шампоан, съдържащ съставки като салицилова киселина, цинк или активен въглен. Тези компоненти помагат за премахване на излишното масло и мръсотия от скалпа, без да причиняват прекалено изсушаване. Изберете лек шампоан без тежки масла и избягвайте употребата на балсам всеки ден. Вместо това използвайте балсам само върху краищата на косата.

Нормална коса

За нормална коса изберете шампоан, който е подходящ за ежедневна употреба. Потърсете продукти, които са нежни и не съдържат агресивни химикали като сулфати. Шампоаните с натурални съставки, като алое вера или кокосово масло, могат да бъдат особено полезни за нормалната коса.

Къдрава коса

Ако имате къдрава коса, изберете шампоан, специално предназначен за къдрици. Тези шампоани обикновено са по-богати и съдържат овлажнители, които помагат за хидратиране на къдриците и предотвратяване на изсушаване. Избягвайте шампоани със сулфати и вместо това изберете такива без сулфати. Използвайте балсам или маска за дълбока обработка, за да поддържате къдриците хидратирани и здрави.

Чуплива коса

Ако имате чуплива коса, изберете шампоан, богат на протеини и овлажнители. Тези съставки помагат за укрепване на косата и възстановяване на нейната еластичност. Избягвайте шампоани със сулфати и вместо това изберете такива без сулфати. Можете също така да използвате балсам или маска за дълбоко третиране, за да осигурите допълнителна грижа за косата.

Боядисана коса

Ако имате боядисана коса, изберете шампоан, специално предназначен за цветна коса. Тези шампоани съдържат по-малко агресивни почистващи агенти и съдържат пигменти, които помагат за запазване на цвета на косата. Избягвайте шампоани със сулфати и вместо това изберете такива без сулфати. Освен това ограничете използването на горещи инструменти за оформяне и се уверете, че редовно прилагате балсам или маска за дълбока обработка, за да поддържате здравето на косата.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay