5 причини, поради които се будите посред нощ

5 причини, поради които се будите посред нощ

Ако се будите нощем, може да има няколко причини за прекъсване на съня ви. Може да се припише на определени навици, които имате вечер, като пиене на кафе или други лоши навици, които си струва да бъдат идентифицирани. Но събуждането през деня може да се дължи и на здравословни проблеми. Ето 5 причини, поради които може да се будите посред нощ:

1. Не спирате кофеина достатъчно рано

Ако работите с нормален график от 9 до 5, доброто правило е да преминете на безкофеинови напитки на обяд. На мнозина от нас това може да не звучи осъществимо, защото следобед започва да ни се спи и сме свикнали да пием кафе. Но кофеинът може да остане във вашата система дълго време и да попречи на качествения сън. 

2. Пиене на алкохол

Една чаша вино може да ви помогне да заспите, но ако чашите са повече от една, това ще разруши съня ви. Консумирането на алкохол преди лягане ще доведе до нарушения на съня ви, така че го избягвайте или поне внимавайте с количествата. В следствие на това ще имате нужда от повече кофеин през деня и това ще се превърне в един порочен кръг. Можете да пиете билков чай или топло мляко вечер.

3. Леглото ви е виновно

Прекарваме 1/3 от живота си в леглото, така че е разумно да инвестираме в качествен матрак и възглавница. Удобният матрак има голямо значение за качествения сън и ако имате проблеми със съня, може леглото ви да е виновно.

4. Средата ви за сън е виновна

Освен удобното легло, самото помещение също има значение. Спалнята е място за спане и трябва да ограничите всички активности до спане и секс. Добре е да няма телевизори, телефони, допълнителна светлина и т.н. Всичко това се отразява негативно на съня ви.

5. Може да имате недиагностицирано нарушение на съня

За да определите истинската причина за прекъсванията на съня ви, регистрирайте качеството си на сън в дневник за сън, веднага щом се събудите сутрин. Много хора имат нарушения на съня, за които не знаят. Добре е да посетите лекар, за да бъдете диагностицирани.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay