Анонимните перфектни майки

Всеки ден приготвят приказна вечеря - здравословна за децата и романтична за съпруга

Анонимните перфектни майки

Аз съм майка! Ето казах го, няма защо да крия от вас. Но не съм каква да е, а специална порода. От онези, които пишат в "знаете-кой-форум". Някога, преди. Спрях с участието във виртуалната родителска мрежа, защото имам един непреодолим проблем. Не мога да се преборя с чуждото съвършенство. Пет години бях себе си, независимо, че присъствах в тази среда чрез никнейм. Който пък беше истинското ми име – абсолютна скука! Познавам и други, които бяха себе си. Срещали сме се "на живо" и си бяхме същите, както когато общуваме онлайн. Появи се обаче и една друга порода майки. Перфектни. Съвършени. Те завзеха форумното пространство, което допреди това се осланяше на аватари със собствени снимки и реални хора, заставащи зад думите си. След това стана твърде перфектно за мен.

Сега искам да видя колко от вас са като мен. И си го признават. Имам нужда да знам, че не само аз се справям трудно, а понякога не се справям изобщо с това да съм "перфектна майка". Имах възможност да бъда в майчинство всичките две години, които ми отпуска държавата. При това ги застъпих, така че ми се получиха близо пет години стоене вкъщи с децата. Това, разбира се, беше чудесно за тях. За мен не чак толкова.

Все пак имам късмета да съм завършила журналистика, така че поработвах от вкъщи. Това си е предимство. Не загубих съвсем връзка с реалността. Онази – извън пелените, съдържанието им и това какво да сготвя, за да е разноообразно. На мен дори и тези теми ми харесват.

Просто вярвам, че за да се справиш, особено през първата година, имаш нужда от "себеподобни". Това са жени в същото положение, със същите проблеми и сходни разбирания, с които прекарвате повече от един работен ден заедно в мерене на улиците из квартала и приятни приказки.

Същото правите и вечер пред компютъра. След като сте изпрали, изгладили, сготвили приказна вечеря – здравословна за децата и романтична за съпруга, приспали сте децата и (о, Боже!) правили сте секс с мъжа си. И това всяка вечер! Разбира се, докато той е на работа през деня, а децата може би са изстреляни на някоя далечна планета, сте изчистили, направили поне три вида домашни сладки, изрисували сте саморъчно тениски с любим анимационен герой за вашите слънчица и поне още две такива за подарък на приятелки, извели сте децата на разходка, а може би сянката ви е останала у дома да довърши домакинството, ако случайно сте пропуснали нещо.

Тук вече нещо се пропуква в теорията. Явно аз имам бъг в системата. Със сигурност не ми се е случвало да пусна две перални, сготвя за всеки по отделно и изчистя в един ден. Всъщност трудно ми се получава повече от една от изброените дейности. Цял ден съм играла главна роля в "Укротяване на опърничавата" и докато дойде време за вечеря, вече заспивам на масата, така че сексът вечер отдавна е мираж. Може би сутрин, докато децата спят и по-скоро, ако случайно не се събудят. Което, ако сте честни, ще си признаете, означава ставане в 5 сутринта, защото децата отварят очи не по-късно от 7:00.

В мен ли е проблемът или във виртуалното пространство живеят някакви полубожества с митични сили и възможности?

Сега, когато дъщеря ми е на 6, а синът ми на 3, бих могла да се вместя в някой от идеалните образи. Само защото ТЯ подрежда чиниите в съдомиялната, а той вече ходи сам до тоалетна. Когато станат сутрин, могат да стигнат сами хляба, да си вземат мляко от хладилника и да си сложат зърнена закуска. И нека онази от вас, която не е давала такава закуска на децата си, първа вдигне камък срещу мен! Включват си сами телевизора или си пускат сами детско на компютъра. А ние с милото блажено спим. Като нормални възрастни, които ходят на работа от 9 до 18 часа, прибират се, и после извеждат децата да карат колело в близкото училище.

А, още нещо – цяло лято вечеряме салата, пъпеш, диня, грозде, хляб и сирене. Отказвам да правя супа пред печката вкъщи при температура на околната среда над 35 градуса по Целзий.

И понеже, както се разбра, съм от лошите, които не забраняват гледането на телевизия, миналата седмица купих на децата всички серии на "Синьо лято". А на тях взе, че им хареса. Снощи вместо да прибера прането, аз просто легнах с тях и гледахме този сериал до 22:30, когато те заспаха.

Прибрах прането днес сутринта. Довечера възнамерявам да го сгъна, но ще пусна прахосмукачка чак в сряда. Купувам подаръци за рожден ден в последния момент и почти никога не нося мокри кърпички в чантата си. Когато правя нещо в кухнята, децата ми висят около мен и "помагат", а случаите, в които съм почистила веднага след това, се броят на пръстите на двете ми ръце. Имам любими анимации и повечето успявам да ги гледам преди дребните, а после ги гледам и с тях почти до втръсване. Вечер им чета "Пипи дългото чорапче", защото ми е любима, а много често просто ги гушвам и заспивам с тях.

Ако ми дойдете на гости, почти сигурно е, че няма цялата вечеря да е на масата и ще доприготвям разни неща в движение, но пък гарантирано ще изглеждат добре и ще са вкусни. И дори за секунда не бих могла да повярвам, че съм единствената претендентка за титлата "Мисис Неидеална домакиня и майка".

 

261 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



9
Не е посочен 15.09.2011|13:56
Не си сама в своето несъвършенство. На моменти ме е срам да си призная, че чистя в нас само веднъж седмично /а понякога и по-рядко/, а хранене с първо, второ и трето в нас се случва ако първото е салата, второто нещо набързо приготвено, а третото купен десерт :) И това при положение, че синът ми още е само на кърма, т.е. не се налага все още да готвя и за него. Ами какво да направя - не искам да съм роб на къщата си, приоритет ми е да се радвам на семейството си, от време на време да обръщам внимание на себе си, пък ако остане време - да посвърша това-онова в къщи. Обичам да ми е чисто, но повече обичам да се наслаждавам на живота, ако прекарвам повечето си свободно време в чистене и готвене, това за мен би бил един пропилян живот :)
8
Не е посочен 14.09.2011|01:00
Много ме радваш!Посмях се на твоето/моето ежедневие :) Успех в борбата ;)
7
Не е посочен 13.09.2011|23:22
Аз също съм от онези майки,който не успяват да сготваят всеки ден или да изчистят.Децата ми са вече големи,но и това не ми помага много,защото и те трябва да изживеят своето детство,като всички.Някой мой близки ме упрекват,че пркалено свободно ги държа и трябвало да ги карам повече да ми помагат,но аз мисля че не е най важно да е перфектна чистота и всичко да си е по местата.Един път се живее и не желая да съм роб на къщата си.Подкрепям изцяло неперфектните майки.
6
Не е посочен 13.09.2011|12:02
Е точно така стоят нещата... и като се сблъскам с "перфектни" мами бягам далеч, за да не се депресирам от техните псевдо умения и "хармонични" семейни саги :))
5
Не е посочен 12.09.2011|23:00
Страхотна стаия! И аз пишех в същия форум, сега само чета (и то рядко когато нещо ме интересува). Срещнах страхотни момичета, създадох приятелства,но....така и не станах перфектна и СЛАВА НА БОГА! При следващата бременност (дай Боже!) отново ще пиша във форума, този път обаче ще съм "старо куче" и ще споделям опита си с новите :)Защото,аз обичам да готвя, обичам да чета, обичам да работя (колкото и ужасно да се струва последното за някои майки!). Пускам прахосмукачка всеки ден, но дрехите ми стоят с дни неподредени (мразя да сгъвам!) Не искам да съм перфектна, искам да съм щастлива! Последното е изключително лесно ако не си поставяш рамки и граници,които да му пречат! :)
4
Не е посочен 12.09.2011|15:56
Спокоино неси сама определено . Аз съм на 21 и имам само едно дете , и все пак вечер заспивам докато подуша възглавницата . На моменти съм толкова уморена ,че неси играя дори да му преваря вода "той е на 6 месеца" .Определено не мисля особенно за сапруга си , ако несам сготвила ще вечеря каквото има . И твърдо заставам зад това че несам перфектна и се гордея че оспявам да се справя и с това което оспявям да свърша.
3
Не е посочен 12.09.2011|15:15
И аз съм като теб! Имам 2 момчета - на 2 и на 4 години, апартамента е бойно поле, дрехите им са бомби, а мебелите - прикрития...доскоро многото играчки бяха вечно разпилени, сега по-рядко (защото играят навън), но идва зимата и пак ще е така...С тази разлика че имам и 80 годишен дядо който да ми допълва Неидеалната картинка и в борбата си за оцеляване сред 4-ма мъже съвсем не се старая да съм напълно идеална, а ако някоя се мисли за такава - да зповяда да си разменим ролите поне 24 часа...и ако оцелее, пак ще си говорим... :)поздравления за хубавата статия
2
Не е посочен 12.09.2011|15:10
Абсолютно се припокривам с "неидеалната домакиня и майка" :) :) . Не мога да разбера на кому е нужно в интернет пространството да се прави на идеален??????????? Не е ли все пак по-важно да бъдем себе си и най-вече истински за децата и семействата си. Да успяваме да комуникираме с тях, по макар и гледайки заедно телевизия.
1
Не е посочен 12.09.2011|14:51
Всяка отговорна и любяща майка е точно като теб Ася. Аз не съм майка, но много мои приятелки са и те са същите като теб, особено тези с 2 деца. В Интернет всеки пише всичко и се представя за най-велик, а всъщност истината е друга. Това обаче в никакъв случай не означава, че си лоша майка, защото когато една жена изцяло се отдава на семейството и децата си, тя е в никакъв случай не може да се нарече по този начин.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay