Защо спането с тежко одеяло е добра идея

Защо спането с тежко одеяло е добра идея

Тежките одеяла тежат около 5 килограма и имитират техника, известна като дълбок натиск. Всъщност натискът може да бъде описан като усещане, че някой те прегръща. Отначало това одеяло се използва от терапевти, но то може да ви даде различни предимства всеки ден. 

Сънят е изключително важен, ето какви ползи имат тежките одеяла:

1. Ще получавате "прегръдка" всяка нощ

Тежкото одеяло симулира натиск, който се усеща като топла прегръдка. Прегръдката е много важна, защото има силата да създаде усещане за релаксация, поради отделянето на хормона окситоцин. В същото време сърдечната честота може да се забави, а кръвното налягане да намалее, което ще отпусне тялото ви и ще подобри съня ви.

2. Може да ви помогне да се борите с безпокойството

Тежкото одеяло симулира дълбоко докосване, което може да ви осигури успокояващо усещане. Чудесно е да използвате това, за да се чувствате спокойни и отпуснати, което ще ви помогне да заспите по-бързо. Освен това, ако страдате от тревожност, може да забележите, че симптомите ви ще станат по-малко интензивни.

3. Може да ви помогне да останете съсредоточени

Училището може да бъде истинско предизвикателство, особено ако сте ученик, който има сензорно разстройство като аутизъм. Класните стаи, шумът и коридорите могат да станат поразителни за вас и това може да ви разстрои и разочарова. Тежкото одеяло прилага нежен и същевременно силен натиск, който може да помогне за успокояване на тревожността, причинена от сензорни разстройства, и да ви помогне да се наспите спокойно.

4. Може да ви помогне да облекчите болката

Одеялото може да ви помогне да "заземите" тялото си, докато спите и да създаде успокояващ ефект. Това, в комбинация с натиска, може да ви помогне с психическа и физическа болка. Това може да доведе до намаляване на болкоуспокояващите и сутрин да се чувствате по-освежени.

5. Ще получите по-добър сън

Може да изпитвате умора поради липсата на сън или некачествения сън. Въпреки че смятате, че спите добре през нощта всяка вечер, може би не се наспивате добре. Сменянето на вашето обикновено одеяло с тежко одеяло може да подобри качеството на съня ви. Може да започнете да заспивате по-бързо, да спите по-дълго. 

6. Вашите нива на стрес ще намалеят

Ако се справяте със стреса и неговите дискомфортни симптоми, може да се нуждаете от повече химикал за повдигане на настроението, серотонин. Тежкото одеяло може да помогне за производството на повече серотонин, който понижава хормона на стреса. Това може да ви помогне да се почувствате по-спокойни и дори да облекчите тъгата.

7. Може да облекчи психичните разстройства

Може да се възползвате от терапевтичното докосване на тежкото одеяло. Може да ви помогне да се справите с травматични събития и да облекчите други психични разстройства като депресия и дори обсесивно-компулсивно разстройство. Въпреки че OCD е уникален за всички - точно както при стреса, той е свързан с ниски нива на серотонин. Дълбокият натиск може да работи като терапия чрез повишаване на серотонина и поддържане на симптомите на OCD под контрол.

8. Може да помогне при синдром на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака може да бъде в тежест, когато спите. Това е така, защото изтръпването е най-очевидно през нощта и може да наруши съня ви. Въпреки че компресионните чорапи могат да ви помогнат малко, те не са удобни, защото са стегнати. От друга страна, тежкото одеяло може да ви помогне да се чувствате по-комфортно и да ви осигури натиска за релаксация, от който се нуждаят краката ви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay