Как да общувате с маска, когато усмивката не е опция

Как да общувате с маска, когато усмивката не е опция

Може би сте чували, че усмивката отваря всички врати. Ето защо аз се усмихвам безразсъдно на непознати на улицата, на първи срещи и на служителя на касата в хранителния магазин. И когато хората, най-често, ми се усмихват в отговор (вероятно защото изследванията показват, че усмивките са както положителни, така и заразни), то – просто казано – просто ме кара да се чувствам добре.

Но по този начин общуваме без думи във времената преди пандемията. Сега се усмихваме с маска, което прави израза, неефективен. Това означава, че трябва да намерим различни начини за невербална комуникация, за да поддържаме връзка. Мимиките са наистина важни за междуличностните взаимодействия, тъй като те общуват с емоционалния контекст. Помислете какво се случва при обмен на текстови съобщения, когато не можете да видите нечие лице – просто думите висят в чата и има толкова възможности за погрешно тълкуване.

Изражението на лицето ви позволява да разберете дали някой се шегува, дали е щастлив или е ядосан. Дава ви много информация, която липсва, когато покриваме лицата си. Изследвания показват, че има седем универсални микро израза, които всеки от нас прави с лицата си, за да предаде емоции – щастие, отвращение, гняв, страх, тъга, презрение и изненада. Всички знаем, че усмивката показва щастие, набръчканият нос означава, че сме видели, помирисали, вкусили нещо отвратително, а напрегнатата челюст показва, че сме ядосани.

Но как се случват нещата с маска, която покрива приблизително три четвърти от лицето ни? За да покажем усмивката си днес, трябва да разчитаме на горната част на лицето си. Как да разпознаете, когато някой е щастлив? Тогава неговите вежди ще се повдигнат за няколко секунди, правейки очите му да изглеждат по-големи.

Можете да комуникирате и с челото си. Когато хората не са сигурни в нещо, често бръчкат чело. Ако искате да покажете на някого, че го слушате, наклонете глава или кимайте. Това може да означава съгласие, но може и да насърчи някой да продължи да говори.

Освен лицето си, можете също да позиционирате тялото си по начин, по който ще ви помогне да изпратите емоционално съобщение. Например краката ни посочват на къде искаме да отидем, така че ако искате да говорите с някого, насочете краката си към него. Обърнатите нагоре длани и отпуснатите рамене показват топлина и приветливост, докато кръстосаните ръце, както и ръцете, притиснати зад гърба ви, показват недружелюбност. Въпреки че сте на метър и половина от някого, можете да разберете дали той иска да говори с вас или не, като погледнете разположението на тялото му.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay