Могат ли вагините да имат алергии?

Могат ли вагините да имат алергии?
Pexels

Сезонът на алергиите е пред нас, носейки хрема и сърбящи очи. Но какво ще стане, ако изпитвате този сърбеж във вулвата и вагината? Нека просто кажем, че ако сте се опитвали да победите мистериозна, повтаряща се гъбична инфекция без резултат, може би си струва да замените противогъбичните препарати с антихистамини.

Изследванията показват, че вагиналните алергии, известни още като алергичен вагинит, често са недостатъчно диагностицирано състояние. Много жени вярват, че ако изпитват сърбеж или зачервяване на вулвата си, това е гъбична инфекция, но също така може да е чувствителност към алерген. 

Ежедневно вулвата е изложена на различни алергени и дразнители, които могат да причинят алергична реакция на вулвата, което води до възпаление, зачервяване и цялостен дискомфорт. Ето кои са често срещаните причини за алергични реакции на вулвата, симптоми на алергични реакции, начини за лечение на симптомите и кога да посетите лекар:

Какво е алергичен вагинит?

Вагиналните алергии или алергичният вагинит са дразнене на вагината или вулвата, причинено от алергична реакция. Един от основните симптоми на алергична реакция е сърбяща, болезнена вулва или вагина. Други симптоми могат да включват:

Усещане за парене във вулвата или вагината

Вагинално течение, което е гъсто, подобно на слуз, жълто или зелено

Зачервяване и подуване на срамните устни

Суха, напукана кожа около вулвата

Алергичният вагинит често се диагностицира погрешно, тъй като симптомите силно се припокриват с други вагинитни разстройства като гъбични инфекции, полово предавани болести и външно дразнене. 

Какво причинява алергични реакции във влагалището?

Кожата от вътрешната страна на вашата вулва и вагина е подобна на кожата в носа ви по това, че е пореста. Така че по същия начин, по който вашите синуси или носни проходи могат да абсорбират алергени, така може и вашата вагинална кожа. Поради тази причина вашата вагинална лигавица е способна да провокира алергични реакции, точно както носа и синусите ви. Най-чувствителната кожа в тялото са женските гениталии: вагината и вулвата. 

Излагането на контактни алергени като аромати, консерванти и лекарства също може да доведе до алергична реакция във влагалището или на вулвата. Това включва продукти като: 

Аромат. Парфюмирани превръзки, тампони, сапун, кърпички и продукти за локално приложение, предназначени да блокират миризмата, могат да причинят алергична реакция.

Химически дразнители. Лосионите, перилните препарати и омекотителите могат да съдържат вредни химикали в допълнение към ароматите.

Латекс. Често срещана вагинална алергия са презервативите от латекс. Ако имате алергия към латекс, вагината ви няма да реагира добре на латексови презервативи или секс играчки.

Спермицид. Използван в някои презервативи или лубриканти, химикалът убива спермата, но може да причини дразнене на вулвата или вагината при продължителна употреба.

Как се лекуват вагиналните алергии?

Повечето лекари директно третират тези симптоми като гъбична инфекция. Необходимо е да се направи микробиологично изследване и ако чрез него не се установи гъбична инфекция, може да се потърсят евентуални причинители на алергия.

Лечението включва:

Антихистамините се използват за лечение на симптоми на алергия. Те действат, като блокират хистамина, който е химикал, създаден от имунната ви система, който може да реагира прекалено много на алергени. 

Сублингвална имунотерапия. Капките против алергия, приложени под езика, могат да помогнат за изграждане на толерантност към алергени и е ефективно лечение на хроничен вагинит, причинен от хранителни или въздушно-капкови алергии.

Премахнете излагането на алергена. За да се предотврати бъдещо раздразнение, добре е да преминаванете към бяло памучно бельо, защото е дишащо и няма вредни багрила, както и да избягвате ароматни сапуни и други продукти, към които вагината и вулвата може да са чувствителни.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay