Можете ли да усетите спиралата по време на секс?

Можете ли да усетите спиралата по време на секс?
Canva

Чуваме много за някои от недостатъците на вътрематочните устройства (ВМС). Въпреки че спиралите са една от най-ефективните форми на контрол на раждаемостта, голяма възпираща мярка може да бъде болката от поставянето и отстраняването, която едва наскоро беше разгледана от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Други говорят за неприятни странични ефекти като спазми, промени в настроението и нередовно кървене. Всичко това са важни фактори, когато решавате какъв вид контрол на раждаемостта е най-подходящ за вас, но едно от по-двусмислените съображения, за които не се говори толкова много, е дали спиралата може да се усети или не по време на секс.

Истината е, че всяко тяло е различно и има плюсове и минуси за всяка опция за контрол на раждаемостта. Но тъй като спиралите се поставят вътре в матката през шийката на матката, струва си да се запитате как това може да повлияе на сексуалния ви живот.

Ето какво казва гинекологът Алиса Двек пред POPSUGAR.

Спиралата е малко Т-образно устройство, което се поставя вътре в матката през шийката на матката. Можете да избирате между медна спирала, която предотвратява бременността и не освобождава хормони, и хормонална спирала, която предотвратява бременността чрез освобождаване на естроген. Независимо кой тип изберете, тя ще има дълъг набор от връзки, прикрепени към нея. Тези струни са "гладки, подвижни и много тънки", казва тя пред PS. Връзките са там, така че вашият лекар може лесно да потвърди дали IUD е в правилната позиция.

Когато спиралата се постави в матката, струните се срязват така, че да излязат от шийката на матката и да се простират леко във вагиналния канал. Точната продължителност може да варира в зависимост от индивида и медицинския специалист, който извършва процедурата. Обикновено те излизат от шийката на матката във вагиналния канал, извиват се около външната страна на шийката на матката или се извиват вътре в канала на шийката на матката, казва д-р Двек.

Можете ли да усетите спирала по време на секс?

Възможно е да почувствате спиралата по време на секс, но единствената част от спиралата, която вие или партньорът ви трябва да можете да усетите, са струните не самата спирала. По време на полов акт пенис във влагалището, мъжете може да усетят или забележат струните, ако те "сочат" навън от канала на шийката на матката под определен ъгъл, казва д-р Дуек.

"Въпреки че няма медицинска опасност мъжкият партньор да усети струните по време на секс, те могат да предизвикат дискомфорт, обяснява тя. "Връвта е мека пластмасова монофилна нишка, но понякога може да причини "усещане за боцкане" на мъжкия партньор. Това лесно се поправя чрез подрязване на струните", което може да се направи от медицински специалист. Въпреки това, тя казва, че усещането на връзките е почти несъществуващ проблем при нейните пациенти. Вашият лекар може да ви помогне да се обадите, ако струните на спиралата ви трябва да бъдат подрязани. (И за протокола, връзките на спиралата ви трябва да се подрязват само от обучен и сертифициран медицински специалист.) Възможно е също така връзките на спиралата ви да се усетят по време на полов акт с пръст във вагиналния канал, но д-р Дуек казва, че партньорът наистина трябва да положи усилие, за да го усети.

Как да разберете дали спиралата ви се е преместила

Ако вие или вашият партньор изпитвате болка по време на секс, която смятате, че може да е свързана със спиралата (и това е нещо повече от леко боцкане от връвчиците), това може да е защото спиралата се е преместила. Спазмите, болката и кървенето са сред някои от най-често срещаните симптоми, но д-р Двек също така препоръчва на пациентите да проверяват за връзките на спиралата си всеки месец, за да се уверят, че не се е преместила от мястото си. За да направите това, трябва да поставите пръстите си във вагината си и да протегнете ръка към шийката на матката, където трябва да бъдат връзките на спиралата ви - просто не дърпайте връвта.

Някои хора не могат да усетят струните на ВМС поради дължината на струната или тяхната анатомия. Най-общо казано обаче, ако редовно проверявате връзките си и те се чувстват по-дълги от обикновено, това може да означава, че спиралата ви е изместила позицията си, казва д-р Двек.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay