На какво се дължи болката в скалпа и как да я облекчите

На какво се дължи болката в скалпа и как да я облекчите

Случвало ли ви се е да изпитвате толкова силна болка в скалпа, че чак да причини главоболие? Ако ви се е случвало, вероятно имате супер чувствителен скалп. Преди това се е считало за неясен синдром, но след редица проучвания е установено, че се дължи на чувствителността на кожата. Това може да причини много дискомфорт като парене, сърбеж и дразнене, а в някои случаи може да причини болка, която може да се появи в различни области като лицето и скалпа.

Ето как можете да облекчите тази болка, но ако няма подобрение, задължително се консултирайте с лекар.

1. Инфузия от невен 

Едно от най-известните лекарства за различни състояния на кожата е невенът в различни форми, а една от тях е инфузията. Освен че е много лесна за приготвяне у дома, нейните успокояващи и противовъзпалителни свойства ще ви осигурят приятно усещане за облекчение.

2. Овес

Овесът има високо количество липиди и вещества, абсорбиращи вода, което я прави чудесен вариант за поддържане на кожата хидратирана и предотвратяване на лющенето. Ако причината за болката в скалпа ви е сухота, това може да е подходящото средство за вас, независимо дали използвате сапун от овес или накисвате овес във вода и го нанасяте директно върху кожата.

3. Зелен чай

Зеленият чай е древна напитка с произход от Китай, която осигурява безброй ползи за здравето, сред които са регенерацията и заздравяването на кожата. Един от начините за прилагане на инфузията е чрез компреси или директно върху скалпа, оставяйки я, докато не почувствате облекчение.

4. Алое вера и мед 

Не е тайна, че маските са практични и прости начини за облекчаване на различни дерматологични проблеми, а интересното е, че те могат да се прилагат и върху скалпа. Алое вера и мед са продукти, които съдържат много витамини и които помагат на кожата ви да възвърне мекотата си, така че смес от алое вера и мед ще ви се отрази монго добре. 

5. Инфузия от лайка 

Лайката е растение с множество полезни свойства за здравето, включително за укрепване на имунната система. В допълнение, тя има противовъзпалителни свойства, така че, ако става въпрос за поддържане на кожата в добро състояние, този продукт е изключително подходящ. Прилагането на инфузията върху скалпа ще помогне за почистване, намаляване на дразненето и намаляване на възпалението на кожата.

6. Масаж на скалпа

Масажът помага да се отпусне тялото по много начини. Ето защо, ако имате болка в скалпа, масажирането на скалпа с върховете на пръстите ви може да ви помогне да се почувствате по-добре, тъй като ще помогне за стимулиране на нервните окончания, кръвоносните съдове и мускулите.

7. Пийте достатъчно вода

Що се отнася до здравето, водата обикновено е един от най-добрите ни съюзници и, ако страдаме от болка или дразнене на скалпа, също може да помогне много, защото регенерира тъканите, хидратира и повишава еластичността на кожата. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay