Напитки, които ще регулират холестерола ви

Напитки, които ще регулират холестерола ви

Холестеролът е вещество, подобно на мазнините, присъстващо в кръвта и клетките на тялото. Той е от съществено значение за създаването на клетки, тъкани и органи. Той също така изгражда хормони, витамин D и жлъчен сок. Има добри холестероли, наречени HDL, и лош холестерол, наречен LDL и глицериди. Повишените нива на LDL могат да причинят натрупване на мазнини в артериите, което да блокира притока на кръв към сърцето.

Нивата на холестерола могат да се контролират чрез увеличаване на приема на фибри, намаляване на наситените мазнини, добавяне на храни на растителна основа, консумиране на по-малко рафинирани храни и намаляване на транс-мазнините в диетата. Поддържането на здравословен холестерол ще ви осигури дълъг и здравословен живот.

Ето списък с напитки, които могат да помогнат за поддържане на нивата на холестерола.

Зелен чай

Зеленият чай е отличен източник на антиоксиданти. Съдържа катехини и епигалокатехинови галати. Пиенето на зелен чай помага за понижаване на нивата на LDL и общия холестерол. Черният чай има по-малко катехини от зеления вариант.

Сок от домати

Доматът има добро количество ликопен, който е антиоксидант, който помага за защита на увреждането на клетките. Интересно при доматите е, че обработката им може да помогне за увеличаване на съдържанието на ликопен в тях. Също така съдържа ниацин и редуциращи холестерола фибри. Проучване показва, че 280 мл доматен сок на ден в продължение на 2 месеца значително подобряват нивата на холестерола.

Соево мляко

Соевото мляко съдържа ниски нива на наситени мазнини. Замяната на обикновените сметани и високомасленото мляко със соево мляко може да помогне при управлението на холестерола. Асоциацията по храните и лекарствата (FDA) препоръчва диета с ниско съдържание на наситени мазнини и 25 грама соев протеин всеки ден като част от диетата.

Овесени напитки

Овесеното мляко е много ефективно за понижаване на нивата на холестерола. То съдържа вещество, наречено бета-глюкани, което при взаимодействие с жлъчните соли създава гелообразен слой в червата, което от своя страна помага за намаляване на усвояването на холестерола. Една чаша овесено мляко осигурява 1,3 грама бета-глюкан. Винаги проверявайте етикета за бета-глюкани върху картонените опаковки на овесената напитка.

Смутита от горски плодове

Плодовете са богат източник на антиоксиданти и могат да помогнат за поддържане на нивата на холестерола под контрол. Много плодове като ягоди, малини, боровинки и къпини са заредени с антиоксиданти и фибри. Шепа плодове с нискомаслено мляко дневно могат значително да намалят нивата на холестерола.

Какаови напитки

Какаото съдържа антиоксидант, наречен флаванол, който помага за намаляване на нивата на лошия холестерол в организма. Какаото е основната съставка в черния шоколад, който съдържа високи нива на мононаситени мастни киселини, които помагат за подобряване на нивата на холестерола. То съдържа антиоксиданти, наречени флаваноли, които подобряват нивата на холестерола.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

4 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay