Пицата влиза в категорията на храните табу - стандартният модел е направен от бяло брашно, с вредната мая и влиза на 100% в раздела празни калории, които трябва да избягваме, за да поддържаме фигурата си.
Понякога обаче просто спира да ви пука за фигурата и единственото, което тялото и умът ви крещят е, че ви се иска да похапнете пица. Точно тук на помощ идваме ние. Предлагаме ви един здравословен вариант на тестеното изкушение
Необходими продукти
За тестото:
1 кг пълнозърнесто тесто
1 пакет растителна мая
1 чаена лъжичка сол
4 супени лъжици зехтин
1 чаша вода
Сложете всичко в голяма купа, започвайки с брашното, маята, солта и накрая зехтина и водата. Омесете хубаво сравнително меко тесто, ако се наложи добавете още малко брашно или вода. Покрийте купата и оставете на топло. Целта е брашното да увеличи обема си двойно. С пълнозърнестото брашно и растителната мая обикновено отнема 2-3 часа (за сравнение бялото брашно в комбинация с вредната мая се надига за 30 мин).
Съставките изброени по-горе са за 4 големи пици с тънка коричка. Така че, когато тестото е готово можете спокойно да го разрежете на 4 - да направите 1 пица и да приберете останалото във фризера за бъдеща употреба.
Можете да сложите тестото в 3 отделни пликчета, така когато решите да правите пица само изваждате едното пликче да се размрази и приготвяте пица само за 10 минути.
Ако очаквате гости можете да разстелите тестото, да изрежете малки кръгчета с помощта на чаша и да направите мини пици. За целта затоплете фурната на 200°C, сложете мини кръгчетата върху хартия за печене и печете около 10 минути. Извадете от фурната и поставете соса, който искате и добавете малки бучки сирене и кашкавал. Печете още около 10 минути с включен горен реотан, за да добият пиците златист цвят и сте готови!
6 | 0 |