Необичайни фактори, които причиняват главоболие

Необичайни фактори, които причиняват главоболие

Почти 50% от всички хора в света страдат от главоболие. Главоболието е в списъка на Световната здравна организация за първите 10 (сред мъжете) и 5 (сред жените) най-често срещани проблеми. В тази статия сме събрали някои от необичайните причини за главоболие, разбрахме за различните видове главоболия и имаме някои предложения как да се отървете от главоболието.

1. Слънчева светлина и дефицит на витамин D

Дефицитът на витамин D повишава риска от хронични главоболия.

Учените са анализирали серумните нива на витамин D при приблизително 2600 души. Хората с най-ниски серумни нива на витамин D са склонни към хронично главоболие повече от другите. Хроничните главоболия също са по-често срещани при мъжете, които са били изследвани през зимния сезон, тъй като тогава има по-малко слънчева светлина.

2. Ярка светлина

Хората, които изпитват главоболие, често се опитват да избегнат ярка светлина и да прекарват повече време в тъмни стаи. Изследвания откриха нови връзки между невроните в очите и невроните в мозъка, които контролират сърдечен ритъм, задух, умора и гадене.

В допълнение към факта, че ярката светлина може да бъде причина за главоболие, пациентите страдат от раздразнение, гняв, безпокойство и отчаяние. Участниците в изследването споменават също, че изпитват постоянен дискомфорт, гадене и задух.

3. Гръмотевици и светкавици

Учените от Университета в Синсинати използват математически модели, за да определят дали самата светкавица е причината за повишената честота на главоболието или дали може да се припише на други атмосферни фактори. Резултатите показват 19% увеличение на риска от главоболие при светкавици, дори след отчитане на атмосферните фактори. Това предполага, че мълнията има свой собствен уникален ефект върху хората и тяхната чувствителност към главоболие.

Джефри Мартин посочва, че точните механизми, чрез които светкавицата и такива метеорологични фактори като влажност и барометрично налягане предизвикват главоболие, са неизвестни. Въпреки това, това проучване показва връзките между мълнията и появата на главоболие.

4. Депресия и тревожност

588 пациенти, страдащи от главоболие, взеха участие в проучване, проведено в Тайван. В повечето случаи тревожността, депресията и нездравословният сън са основните причини за болката.

Изглежда, че фактори като емоционален стрес и честота на главоболие могат да се повлияят взаимно чрез общ патофизиологичен механизъм. 

Фу-Чи Ян, автор на това изследване, отбелязва, че резултатите предполагат, че адекватното медицинско лечение за намаляване на честотата на главоболието може да намали риска от депресия и тревожност при пациенти с мигрена.

5. Лекарства, съдържащи кодеин

Според проучванията, проведени в университета в Аделаида, приемането на големи дози от лекарство, съдържащо кодеин, може да допринесе за сериозни главоболия. Това е често срещан проблем сред пациентите с висока чувствителност към болка.

Джесинта Джонсън казва: "Чувствителността към болката е основен проблем за употребяващите обезболяващи, защото колкото повече пиете хапчета, толкова повече те спират да ви действат и в крайна сметка никога не получавате облекчението, което желаете.

6. Наднормено тегло

Изследванията в университета "Джон Хопкинс" потвърждават, че затлъстяването е свързано главно с главоболие и мигрена, както и с някои вторични състояния на главоболие като идиопатична вътречерепна хипертония. 

Колкото по-висок е индексът на телесна маса, толкова по-вероятно е периодичните главоболия да се превърнат в хронични. Но физическата активност и загубата на тегло могат да помогнат за намаляване на честотата на болката и дори да се отървете от нея.

7. Студ

Учените от Института за еволюционна антропология на Макс Планк отбелязват, че адаптирането на хората към студените температури може да допринесе за главоболие, разпространяващо се в цялото население. Проучването на Феликс Кий също така подчертава как миналият еволюционен натиск може да повлияе на днешните фенотипи в студена среда.

Поради ниските температури може да се появят спазми на мозъчните съдове, които засягат процеса на кръвообращението. В студена среда нивото на кислород в кръвта намалява и затова хората могат да изпитват главоболие или мигрена.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay