Непостоянният секс и епизодичният спорт

Убива не изневярата, а гузната съвест

Спортувайте за здраве! Правете любов, за да се отърсите от напрежението! Тези две максими не винаги важат, защото без предварителна подготовка прекомерното напрягане може да предизвика сърдечни проблеми и дори инфаркт.


Капаните на непостоянния секс

Дълго време в научните среди се смята, че сексът натоварва много мъжете, а смъртта по време на полов акт в чуждо легло е често срещано явление. Не само актът на изневярата, но и последвалото притеснение и гузната съвест могат да доведат до трагичен финал. Проучване в списание на Американската Медицинска Асоциация (JAMA) обръща специално внимание на рисковете, които възникват при прекомерно физическо напрежение. В изследването си учените се съсредоточават върху две дейности, които могат да бъдат много изморителни - "епизодичният спорт" и "непостоянният секс".

 

За успокоение на мъжете - опасността да получат инфаркт по време на спорт или секс е доста малка. Положителните ефекти от тези дейности определено преобладават. Независимо от това Иса Даабре и Джесика Паул от университета Туфтс в Бостън не крият, че и двете занимания могат да доведат до сериозни сърдечни проблеми. "Знае се, че движението има положително влияние върху сърцето и кръвообращението, но въпреки това е доказано, че прекомереното натоварване - например, внезапно напрежение, секс или психически стрес - може да предизвика инфаркт", пишат авторите.

 

Резултатите от 14 изследвания с общо 10 000 пациенти показват, че внезапната спортна активност увеличава 3,5 пъти риска от сърдечен инфаркт. При секса тази възможност нараства с 2,7 пъти. Колко застрашени са мъжете зависи до голяма степен от моментното им физическо състояние. При нередовно трениращите рискът е доста по-голям. "Опасността от сърдечен инфаркт се повишава тогава, когато рядко занимаващите се със спорт внезапно решат да проявят спортна активност", казва Мартин Хале, лекар по спортна медицина към Техническия университет в Мюнхен. "Дори петминутна разходка с бърз темп или друго натоварване с подобна интензивност могат да доведат до пренатоварване."

 

Не се престаравайте!

За щастие, опасността е почти нулева при тези, които се движат веднъж или два пъти седмично. "Редовната физическа активност намалява значително риска от инфаркт", пишат Даабре и Паул. Със своето изследване те в никакъв случай не искат да бъдат погрешно разбрани, камо ли пък да разпространяват невярна информация от рода на тази, че спортът и сексът повече вредят, отколкото помагат. "В повечето случаи, разбира се, това не е така. Искаме просто да обърнем внимание на факта, че и двете дейности при определени обстоятелства могат да увеличат риска от сърдечни проблеми."


На мъжете, които се запъхтяват дори при изкачване на стълбите, се препоръчва постепенно да увеличават физическото натоварване. Така вероятността от инфаркт значително намалява. "Някои хора трябва да започнат съвсем отначало. Фитнес програми, включващи тренировки три пъти седмично с 45-минутен джогинг, няма да са им много от полза", казва Хале. "За тях е цяло постижение, ако въобще успеят да вървят половин час с бързо темпо. Най-слаб негативен ефект върху сърдечната дейност ще има тогава, когато рядко активният човек постепенно започне да увеличава нивото на физическо натоварване".


Убива не изневярата, а по-скоро гузната съвест

Митът за риска от посещенията на чужди кревати се разбулва през 90-те години. За налагането му допринасят обаче по-скоро съжалението и гузната съвест, отколкото научни доказателства. Анализ на причините за смъртта на 10 000 мъже, проведен през 1996 година, показва, че 43 от тях са умрели вследствие на внезапен стрес. Само трима от тях по време на полов акт. Макар стастистиките не винаги да са верни, а от пиетет да се сочат и други възможни причини, смъртта по време на секс възлиза само на 1 процент от внезапните случаи на смърт при мъжете.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay