Нередности в цикъла, които ни информират за потенциални здравословни проблеми

Нередности в цикъла, които ни информират за потенциални здравословни проблеми
Canva

Месечният цикъл на жената е естествен процес, който се регулира от хормони и обикновено продължава около 28 дни, въпреки че дължината може да варира при различните жени. Цикълът протича през четири фази: менструация, фоликуларна фаза, овулация и лутеална фаза. Всяко смущение в тези фази може да сигнализира за определени здравословни проблеми. Ето как:

Нередовна менструация: Ако вашите периоди са по-кратки от 21 дни или по-дълги от 35 дни, това може да означава хормонален дисбаланс, стрес или поликистозен овариален синдром (PCOS).

Прекомерно кървене: Ако използвате тампон или превръзка повече от веднъж на час или трябва да сменяте тампона или превръзката през нощта, това може да е признак на маточни фиброиди, ендометриоза или рак на матката.

Оскъдно кървене или липса на менструация: Ако имате по-малко от нормалното количество кръв или изобщо нямате менструация, това може да е признак на менопауза, хранително разстройство, прекомерно упражнения или проблеми с щитовидната жлеза.

Болезнено кървене: Ако изпитвате силни болки по време на вашия цикъл, това може да е знак за ендометриоза, фиброиди или възпалително заболяване на таза.

Пропуснат период: Ако сте сексуално активни и пропуснете менструация това може да е признак на бременност. Въпреки това, ако не сте сексуално активни и пропуснете, това може да е симптом на поликистозен овариален синдром (PCOS) или хипотиреоидизъм.

Кървене след менопауза: Ако имате кървене след менопаузата, това може да е признак на рак на матката, ендометриума или шийката на матката. Важно е незабавно да се консултирате с лекар, ако изпитате това.

Продължителни симптоми на PMS: Предменструалният синдром (PMS) причинява физически и емоционални симптоми преди менструация. Симптомите могат да включват промени в настроението, чувствителност на гърдите, умора, подуване на корема и глад за храна. Въпреки че тези симптоми са нормални, ако станат тежки или продължат след началото на периода ви, важно е да се консултирате с доставчик на здравни услуги.

Не забравяйте, че всяко тяло е различно и не всички жени изпитват едни и същи симптоми. Ако имате някакви притеснения относно вашия менструален цикъл, винаги е най-добре да се консултирате със специалист.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay