Няколко начина да се храните по-здравословно с минимални усилия

Няколко начина да се храните по-здравословно с минимални усилия

В забързания свят, в който живеем, не е лесна задача да се храним здравословно, особено когато нямаме време или енергия да готвим. Искаме да стоите далеч от нездравословната храна и да се насладите на здравословна храна, която ще осигури максимални ползи за тялото ви, затова ще ви споделим няколко начина, по които можете да се храните здравословно с минимални усилия. 

1. Използвайте бял боб в следващото си смути

"Боб" и "смути" са 2 думи, които рядко събирате в едно и също изречение. Това обаче е безценна идея. Смутитата са чудесни, за да балансирате храната си с много макронутриенти. Белият фасул е тайната тук. Той е чудесен източник на протеини, така че следващия път, когато смесвате различни плодове, не забравяйте някои от тези "вълшебни зърна", за да си набавите повече протеини. 

2. Смесете фъстъчено масло с куп различни семена

Вземете обикновения си буркан с фъстъчено масло и го смесете с всички видове семена. Следващата ви закуска с фъстъчено масло ще бъде също толкова вкусна, както винаги, но заредена с хранителни елементи, витамини и протеини. 

3. Запарвайте чая си с капак

Запарването на чая е много важно за билковите чайове поради етеричните масла, които съдържат. Ако държите чашата си без капак, тогава етеричните масла ще се изпарят във въздуха и ще се разпръснат. Когато това се случи, вие губите много полезни свойства на билките.

4. Хапвайте семките на динята 

Винаги е забавно да хапвате голямо парче диня направо от кората, но едно от най-великите неща в това е, че може да напълни тялото ви с протеини. Семената на динята съдържат повече от 30g протеин в една чаша и са богати на фибри. Можете да ги изядете веднага или да ги запазите за по-късно и да ги добавите към любимите си смутита.

5. Гответе морковите цели

Морковите са пълни с бета каротин, фибри, витамин К1, калий и антиоксиданти. Те са хрупкави, вкусни и много хранителни. Нещо повече, техните каротинови антиоксиданти са свързани с намален риск от рак. Когато се приготвят цели, морковите имат 25% повече фалкаринол, съединение, което се бори с рака, отколкото морковите, които са били нарязани предварително.

6. Гответе зърнените храни в зелен чай

Оризът и другите зърнени храни се готвят във вода, но ще ви дадем една гениална идея. Ето един прост и иновативен начин да добавите богат вкус и да ги направите още по-здравословни. Готвенето със зелен чай ще добави много антиоксиданти, ще облекчи храносмилателните симптоми и ще насърчи загубата на тегло. Поради това може да е един от най-добрите начини да приготвите зърнените си храни.

7. Нарежете чесъна на кубчета, след което го оставете да си почине

Чесънът е основен продукт за всяка кухня. Той служи като ароматизатор, който прави храната много по-вкусна. Чесънът е страхотен и благодарение на факта, че ни предпазва от различни вируси и настинки. Следващия път, когато нарежете малко чесън за ястие, оставете го да почине 5 минути. Това ще увеличи максимално мощните лечебни качества на това растение, като съединения за борба с рака, антиоксиданти и витамин С.

8. Купувайте консервирани домати, вместо свежи

Всички искаме нашите ястия да бъдат пълни с витамини и полезни елементи, а доматите са невероятен източник на всички тези неща. Но какъв вид домат е по-здравословният избор? Отнасяйте се към преработените домати като към вашия най-добър избор в магазина за хранителни стоки. Първо, преработените домати се събират узрели, червени и пълни с полезни вещества. Междувременно пресните домати от пазара се берат зелени и узряват в последствие. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay