Често пренебрегвани заради пилешките гърди и бедра, скромните долни бутчета са забавни за ядене, винаги са крехки и сочни и е рентабилен избор, когато става въпрос за пиле. За да придадем на ястието гръцко настроение, приготвяме лимоново орзо, което завършва във фурната с бутчетата. След това поръсваме с домати, маслини Каламата и копър. Това е нещо като основно ястие и салата в едно!
Необходими продукти:
6 пилешки долни бутчета
2 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
4 с.л. зехтин
1 малка глава лук
200 грама орзо
3 скилидки чесън
1/2 ч. бяло вино
2 ч. пилешки бульон
1/2 ч. сметана за готвене
1 ч.л. настъргана лимонова кора
2 с.л. пресен лимонов сок
2 ч. чери домати
200 грама сирене Фета
1/2 ч. маслини
1/4 ч. пресен копър
резенчета лимон
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 250 градуса. Подправете пилето със солта и черния пипер.
В голям тиган на средно силен огън загрейте 2 супени лъжици зехтин. Гответе пилето, като го обръщате от време на време, докато покафенее от двете страни, около 12 минути. Прехвърлете в чиния. Избършете излишното масло от тигана.
В същия тиган на среден огън загрейте останалите 2 супени лъжици зехтин. Гответе лука, като разбърквате от време на време, докато омекне. Добавете орзото и чесъна и гответе, докато орзото се запече леко и чесънът стане светло златист, което ще отнеме около 2 минути. Добавете виното и оставете да заври. Гответе, като разбърквате от време на време, докато течността почти се изпари, още около 1 минута.
Добавете бульона, сметаната, лимоновата кора, лимоновия сок и 1/2 чаена лъжичка сол. Оставете да заври. Върнете пилето обратно в тигана.
Печете, непокрито, докато орзото омекне, течността се абсорбира и пилето се сготви, 20 до 25 минути.
В средна купа комбинирайте доматите, фетата, маслините и копъра; подправете с щипка сол и черен пипер.
Поръсете с малко от доматената смес. Сервирайте с резени лимон и останалата доматена смес.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |