Това вкусно ястие представлява комбинация от полента и рагу от гъби. Може да се приготви както с диви гъби, така и с манатарки, например.
Най-хубавото на това ястие е, че може да се направи и да се хапва няколко дни подред.
Ето как да го приготвите:
Необходими продукти:
За рагуто:
100 сушени манатарки
2 с.л. зехтин
2 малки глави лук
2 скилидки чесън
500 грама гъби
1 с.л. нарязан пресен естрагон
2 дафинови листа
1 1/2 ч.л. сол
2 с.л. брашно
1/2 ч. червено вино
За полентата:
4 ч. зеленчуков бульон
4 ч. вода
2 ч. царевично брашно
3 с.л. масло
1/2 ч. хранителна мая
Начин на приготвяне:
Залейте сушените гъби с гореща вода. Оставете да се накиснат за около 30 минути. Прецедете течността в стъклена мерителна чаша, като натиснете гъбите, за да освободите течността. Запазете я и нарежете на едро гъбите.
Запържете лука и чесъна в голям тиган. Добавете гъбите, естрагона, дафиновите листа и 1/2 чаена лъжичка сол. Увеличете котлона и гответе, като разбърквате от време на време, докато гъбите омекнат и течността се изпари, 4-5 минути.
Добавете брашното и гответе, като бъркате непрекъснато, около 2 минути. Добавете манатарките и виното. Гответе, докато течността се редуцира почти до глазура. Добавете течността от сушените гъби и оставете да къкри. Гответе, докато бульонът стане гъст и ароматен, 10 до 15 минути. Извадете дафиновите листа и овкусете със сол.
В голяма тенджера сложете бульона и водата да заврят. Добавете 1 чаена лъжичка сол и постепенно добавете царевичното нишесте. Намалете котлона и гответе, като разбърквате често с дървена лъжица, докато се сгъсти. Целият процес ще отнеме около 15 минути. Добавете маслото и хранителната мая. Сервирайте незабавно, гарнирано с гъбеното рагу.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |