Правилно дишане за успешна тренировка

Да дишаме повече!

Правилно дишане за успешна тренировка

В учебниците по биология определението за дишане гласи, че това е ключов жизнен процес, който осигурява кислород на организма. Знаят го и тези, които не са си научили уроците, но въпреки това този процес е един от най-пренебрегваните, когато става въпрос за тренировка.

 

Специалистите обясняват, че правилното дишане осигурява необходимото количество кислород, което забавя натрупването на млечна киселина в организма. С други думи, когато не си поемаме достатъчно въздух, изпълняваме упражненията прекалено бързо, без плавни и контролирани мускулни контракции, което пък може да предизвика сериозни опасности.

 

При неправилно дишане и съответно намален приток на кислород, остава твърде малко количество за функционирането на сърцето, мозъка и черния дроб.

 

Ако сте начинаещ в спорта е важно да поискате от инструктора си да ви покаже как се диша правилно. Важни са и упражненията за развитието на коремните мускули, движещи диафрагмата и междуребрените мускули. Те спомагат за поемането на по-голямо количество въздух при вдишване.

 

Контролирането на дишането по време на тренировка помага за по-висока концентрация и ефективни резултати в последствие.

 

Доказано е, че правилното и дълбоко дишане помага на тялото да изразходва повече енергия, което води и по-лесно отслабване.

 

В края на всяка тренировка е важно да се намали честотата на дишане. По този начин тялото се отпуска и се нормализира сърдечния пулс.

 

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 06.04.2011|12:25
Освен правилното дишане за успешна тренировка, има и други неща които трябва да се знаят, за да бъде тренировката наистина успешна. Позволена е лека закуска 1 час преди тренировката, която ще регулира нивото на кръвната захар и ще помогне да се тренирате пълноценно, без да се изпитва чувство на слабост или световъртеж, но не бива да се прекалява. По време на интензивно физическо натоварване се повишава потоотделянето, което води до сериозна загуба на течности. Задължително е да се пие вода, когато се спортува – по няколко глътки на всеки 10-15 минути и всеки път щом се почувства жажда. Преди интензивна тренировка загрявката е крайно необходима. По време на загрявка се подготвят мускулите за предстоящите физически натоварвания. 5-10 минути бягане на пътека или въртене на велоергометър, преди основната тренировка, са напълно достатъчни. Комплексното натоварване е най-доброто решение. Препоръчителни са упражнения за сила, аеробни упражнения и стречинг (разтягане). По този начин се поддържа тонуса на мускулите и подвижността на ставите, а също така се подобрява работата на сърдечносъдовата система. Здравословно е да се отслабва приблизително с половин-един килограм седмично. Разбира се в началото на програмата за отслабване е нормално да свалят повече килограми. Но ако се отслабва с повече от килограм на седмица, има риск да се „стопят” не само мазнините, но и част от мускулната маса.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay