Преборете настинката с цитруси

Преборете настинката с цитруси

Обикновената настинка е едно от най-често срещаните заболявания, които се появяват през зимните месеци. И никой не е застрахован от нея. Вместо да посягате всеки път към хапчетата и шишенцето със сироп, има начини да сте подготвени и да се справите по-лесно с временното си неразположение. Хапването на освежаващи цитрусови храни е лесен метод за борба с болестта в студените зимни дни. Тяхното богато съдържание на витамин С помага да се съкрати продължителността на настинката. Витамин С също помага на тялото да бъде достатъчно хидратирано.

Значението на важния за здравословното ни състояние витамин, е особено. Задухът и запушеният нос, които са чести симптоми на настинката, също отшумяват значително по-бързо и ефективно с помощта на цитруси. Това включва лимони, портокали, лайм, грейпфрути и подобни. Дори доматът има високо съдържание на витамин С.

Ако се чудите как бихте могли да ги включите в диетата си, за да се преборите с настинката, ето няколко идеи:

Като смути – всички сме опитвали традиционните на вкус смутита, като шоколадово, с краставици, с ягоди и т.н. Със сигурност обаче ще ви допадне и смутито с портокал, например. Просто смесете портокаловия сок с малко мляко и няколко топки ванилов сладолед и пасирайте добре всичко.

В салата – ако салатата ви се струва, че не е достатъчно здравословна, добавете към нея и доза цитруси. Ако пък не сте толкова смели, обогатете дресинга за нея с щедро количество лимонов сок.

С вода – водата е изключително важна за правилното протичане на всички жизненоважни процеси в тялото ни. Представете си обаче тя да имаше допълнителни хранителни вещества. И това е възможно – просто пуснете няколко парченца портокал и лимон в бутилката си с вода. Може да ви отнеме известно време, за да свикнете с нейния вкус, но свиквайки с нея ще разберете, че храненето ви никога вече няма да е същото.

Добавете цитрус и към топлия чай – именно през студените зимни дни е особено важно да си набавяме необходимата доза топли напитки – било то чай, кафе или дори супа. Ами ако можем да добавим на скучния чай нов привкус? Чаят с мед и лимон е един от най-добрите начини да получите нужното количество витамин С и да победите настинката по напълно естествен начин.

Като пресен сок или като лека закуска – ако не по-друг начин, то варианти да включите цитрусовите плодове в диетата си под формата на сокове има много. Една чаша прясно изцеден портокалов сок никога не е достатъчна. Именно портокалите са чудесен вариант за закуска и те могат да бъдат много здравословен заместител на пакетираните бисквити и чипсове.

Опитайте да включите цитрусите в менюто си следващия път, когато усетите, че сте настинали. Но ако симптомите ви са упорити, не губете време и се консултирайте с вашия личен лекар.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay