5 причини да ядете повече кокос

5 причини да ядете повече кокос
Pexels

Не е тайна, че кокосът е невероятно популярен през последните няколко години и има защо. Тази универсална съставка има безкрайна функционалност - можете да използвате кокосово масло за всичко - от готвене и почистване до укротяване на непокорната коса, сваляне на грим и ограничаване на хронично възпаление. Кокосовата вода е пълна с ползи за здравето, благодарение на електролитите, антиоксидантите и витамин С.

Но плодът на кокосовия орех е нещо изключително специално: той служи като толкова кремообразна веганска замяна за растителни десерти и млечни продукти като сладолед и кисело мляко, добавя хрупкавост към мюсли и е страхотна добавка за различни сосове (ако не сте опитвали скариди с кокосово къри, пропускате много).

Ето 5-те основни здравословни причини, поради които трябва да започнете да ядете кокос още днес:

1. Кокосът може да се бори с възпалението

Като част от здравословната диета кокосът показва антиоксидантна активност поради съдържанието на полифеноли. Необработеното кокосово масло е богат източник на фенолни съединения, като кафеена киселина, ферулова киселина и други. Тъй като тези полифеноли имат антиоксидантни свойства, те могат да помогнат за компенсиране на окислителните свободни радикали, които могат да доведат до възпаление. Добре е да търсите пресен, непреработен суров кокос и/или кокосово масло, за да извлечете най-много антиоксидантни и противовъзпалителни ползи.

2. Страхотно е за здравето на червата

Яденето на кокос е чудесно за здравето на червата, тъй като съдържа значително количество фибри, които помагат на вашия микробиом да процъфтява, като осигурява препитание за вашите добри чревни бактерии.

Кокосът също е с относително високо съдържание на мазнини, което помага на тялото ви да абсорбира мастноразтворимите витамини D, E, A и K. Това е важно, тъй като витамините D и K могат да бъдат свързани с по-разнообразен и следователно по-устойчив чревен микробиом. По-силен чревен микробиом означава по-добро храносмилане, имунитет и цялостно здраве. Опитайте да добавите няколко лъжици настърган кокос към овесената си каша или киселото мляко сутрин, за да се възползвате от тези предимства. 

3. Кокосът е суперхрана за блестяща кожа

Кокосът може да бъде много полезен за кожата, особено под формата на кокосово масло. Можете да използвате органично необработено кокосово масло върху кожата си, за да успокоите възпалението и зачервяването, да възстановите нивата на влага и дори да насърчите по-бързото зарастване на рани. 

Тъй като кокосовото масло има значително количество мазнини, то също така ще помогне на тялото ви да абсорбира витамини Е и А, които са антиоксиданти, за които е известно, че предпазват и възстановяват кожата. (Имайте предвид, че кокосовото масло е комедогенно, което означава, че може да запуши порите, така че трябва да избягвате да го използвате върху зони, склонни към акне.)

4. Може да подобри когнитивната функция

Една от основните характеристики на болестта на Алцхаймер е намалената способност на мозъка да използва глюкозата като гориво, което може да започне около 10-15 години преди поставянето на диагнозата. Когато мозъкът не може да използва глюкозата (неговият основен източник на гориво), той може да използва кетонни тела като алтернативен източник на гориво. Кокосовото масло е богато на прекурсори за кетонни тела. Следователно се смята, че кокосовото масло като част от цялостната здравословна диета е от полза за когнитивното здраве, като осигурява алтернативен източник на енергия за мозъка. 

5. Това е по-благоприятен източник на мазнини в сравнение с маслото или животинската мазнина

Важно е да се отбележи, че кокосовият орех съдържа наситени мазнини, но скорошни изследвания показват, че кокосовият орех съдържа основно средноверижни мастни киселини. Те се абсорбират по различен начин и имат по-любим липиден профил в сравнение с по-дълговерижните мастни киселини, като тези, открити в животинските мазнини като месо и масло. 

Маслата съдържат повече от мастните киселини, които ги съдържат, включително други хранителни вещества и витамини, които също могат да окажат влияние върху сърдечно-съдовия риск. Освен това диетичните мазнини осигуряват енергия, ключови са за усвояването на мастноразтворимите витамини, осигуряват клетъчната структура, са основата за много хормони, служат като носители в цялото тяло, осигуряват "подплата" и защита на органите и много повече. Кокосовите орехи съдържат основни хранителни вещества, открити в тези диетични мазнини, и осигуряват здравословен източник на наситени мазнини, като същевременно осигуряват антиоксиданти.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay