5 типа храни за добро здраве на червата

5 типа храни за добро здраве на червата
Canva

Разнообразното и балансирано хранене е ключът към доброто здраве на червата. Но все пак има определени типове храни, на които можете да наблягате, за да се погрижите за този така важен орган от вашето тяло.

Храни, богати на фибри

Включете в своето хранене богати на фибри храни като плодове (ябълки, круши, боровинки), зеленчуци (спанак, броколи, моркови), целулозни зърнени храни (овес, цяло зърно) и стручкови (грах, леща). Фибрите помагат за регулиране на храносмилателния процес и насърчават перисталтиката.

5 типа храни за добро здраве на черватаCanva

Пребиотици

Това са храни, които представляват храна за полезните бактерии в червата. Примери включват чесън, лук, артишок, банани и цикория. Пребиотиците подпомагат баланса на микробната популация в червата и насърчават доброто функциониране на червата.

Пробиотични храни

Тези храни съдържат живи полезни бактерии, които подкрепят здравето на червата. Кисело мляко, кефир, кисело зеле и кимчи са добри източници на пробиотици.

Риба

Богата на омега-3 мастни киселини, рибата (особено сьомга, сардини, треска) може да подпомогне възпалителните процеси в червата и да подобри общото здраве на червата.

5 типа храни за добро здраве на черватаCanva

Източници на антиоксиданти

Ягоди, грозде, орехи, семена и други храни богати на антиоксиданти могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес в организма, което може да се отрази положително и на здравето на червата.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay