Знаете ли, че яйцата могат да издържат над 45 дни, без да се развалят? Има храни обаче, които след един ден трябва да се изхвърлят в боклука. Именно заради това етикетите със срок на годност са много полезни. Вероятно имате много продукти в килера, които мислите, че не се развалят, но това не е точно така. Вижте няколко продукта, които се развалят, а повечето хора дори не подозират
-
Картофи
Зеленчуците като картофи, домати, патладжан и т.н. съдържат токсичен химикал, наречен соланин, който може да бъде много опасен, дори смъртоносен. В нормалните картофи, този химикал е в минимални количества, но когато картофите стоят много време или са в близост до други зеленчуци, количеството се увеличава и картофите стават опасни. Решението е да ги съхранявате правилно (на тъмно и хладно) за не повече от 2 месеца.
-
Подправки
За съжаление, не могат да стоят в шкафа завинаги. Разбира се, може да ги използвате доста дълго време- около 2 години, но трябва да ги съхранявате правилно.
-
Бира
Тъй като бирата вече е ферментирала, повечето хора смятат, че няма как да се развали и че може да стои вечно в хладилника. Истината е, че бирата трябва да се пие до 6 месеца след бутилирането.
-
Ориз
Изследователите са установили, че белият ориз запазва качествата си около 30 години, но само при условие, че се съхранява в безкислородни контейнери, на определена температура. Със сигурност вие не съхранявате ориза така, затова го консумирайте до 6 месеца след отварянето, а кафявия- до три.
-
Ликьор
Виното се разваля без значение дали е отворено или не, докато при твърдия алкохол не е така. Ако бутилката не е отворена, може да стои вечно. Ако сте отворили шишето обаче до 1 година, алкохолът ще загуби аромата и вкуса си.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 | 0 |