Ако си мислите, че ядете истински банани, лъжете се

Ако си мислите, че ядете истински банани, лъжете се
Pexels

Готови ли сте за истински шок? Плодът, който наричате "банан", няма нищо общо с истинския банан! Повечето диви банани имат големи семена и много малко месеста част. Много от тях дори не са годни за консумация.

Но когато ядете банан, едва можете да забележите тези семена! Това е така, защото повечето от нас в наши дни хапват клонинги от сорта Кавендиш. (Да, има различни видове банани. Повече от 1000!) Този специален вид е избран, защото е без семки.

Освен това издържат по-дълго. Никой магазин не иска да пилее пари в опити да продаде храна с кратък срок на годност. О, да, и бананите технически са горски плодове. (Същото важи и за дините). Това е така, защото семената им са вътре в месестата част.

Но портокалът също има семена от вътрешната страна. Точно така, това е още един случай на сбъркана самоличност! Портокалите всъщност са човешко изобретение, а не продукт на природата! Създадени са като хибрид между помело и мандарина.

И ако видите зелен портокал, това не означава, че е кисел и неузрял. Когато времето е твърде горещо, портокалите произвеждат повече от зеления пигмент хлорофил, за да се предпазят от слънчево изгаряне. Но ако имате зелен банан, който искате да пожълтее по-бързо, просто го сложете в найлонов плик, заедно с ябълка или домат. Тези два плода отделят газ етилен, който помага на другите плодове да узреят.

Забавен факт: неузрелите плодове имат такъв вкус с причина. Това е така, защото семената все още не са приключили с растежа си! В дивата природа целта на всеки плод е да бъде изяден от животни, защото те помагат за разпространението на семената. Когато семената най-накрая са готови, плодът узрява, придобива нов вкус и животните започват да хапват!

Лаймът, лимоните и портокалите очевидно са роднини. Бананите също имат своето семейство: лилии и орхидеи! Ако погледнете бананови листа и ги сравните с тези цветя, ще видите, че са братовчеди!

Между другото, прасковите и нектарините са един и същ плод. Всичко се свежда до един малък ген, който решава дали кората ще бъде гладка или мъхеста.

Ябълките пък също са рози! Също като крушите, черешите и бадемите. Следващият път, когато се появите на среща, носете торба с ябълки и споделете този факт! О, колко романтично!

Колкото и да е странно, ако направите салата от червени, оранжеви и жълти чушки, ще получите ястие от три напълно различни зеленчука. Всички те са уникални растения със собствени уникални семена!

Когато става въпрос за банани, обикновено си мислим за топъл, тропически климат. Но те лесно могат да растат в Исландия! Това е най-северният производител на плодове в света. Най-интересното в Исландия е, че там отглеждат много тропически плодове. Студената страна се възползва от геотермалната подземна топлина. Същата, която захранва техните епични вулкани и гейзери!

Съжаляваме, но зеленчуците с отрицателно съдържание на калории са мит. Някои хора твърдят, че тялото ви използва повече енергия, за да разгради, да речем, маруля и целина, отколкото тези храни ви дават. Те все още са изключително нискокалорични (около 5-10 калории на порция). Но тялото ви изгаря само половин калория, за да ги преработи.

Плодовете киви в дивата природа изглеждат като големи космати гроздове. Но много хора ги оприличават на малката птичка киви. И така, този плод е кръстен на птицата, а не обратното. Технически "преименувано" — кивито първоначално се е наричало китайско цариградско грозде.

Ако сте грабнали уасаби от магазина за хранителни стоки, има 99% шанс да не сте получили истинското нещо. Истинското уасаби се приготвя трудно, така че обикновено се заменя с хрян, някои допълнителни аромати и оцветители. Като зелено.

Кетчупът, който ядем днес, няма нищо общо с оригиналната рецепта. Произходът датира от 17-ти век, когато китайците направили сос от маринована риба и подправки. По-късно британската версия включва гъби, шалот и дори орехи. Думата "кетчуп" се използва за всеки тъмен сос. 

Първите моркови също били напълно различни. Морковът, с който сме свикнали, е дебел и оранжев. Преди били тънки и лилави! Морковите са по-издръжливи от всеки друг зеленчук. Това е така, защото те могат да оцелеят през зимата в земята и да не изсъхнат.

Дините и доматите са предимно вода и можете да разберете това, докато ги ядете. Но картофите също са - около 80%! 

Интересен факт: учен от Германия измисли как да превърне фъстъченото масло в диаманти! Фъстъченото масло съдържа много въглерод. За да го превърнете в диамант, всичко, което трябва да направите, е да го поставите под изключително високо налягане. 

Полуготовите спагети, които купувате, когато бюджетът е ограничен, първоначално са били луксозен продукт! Основната идея била да се създаде нещо с дълъг срок на годност. След няколко неуспешни опита, изобретателят най-накрая го получил! Спагетите трябвало да бъдат задушени, изсушени, дълбоко запържени и след това подправени. Това сложно производство ги карало да струват много повече от прясната паста, с която всички били свикнали.

Сега нека се върнем назад във времето до 1700 г. Както се казва в историята, човек на име Джон Монтагю наистина харесвал игрите на карти. Като например, той дори не можел да си вземе почивка за обяд. Затова той просто поискал малко месо, пъхнато между две филийки хляб.

По този начин той можел да яде, докато играе, без да цапа картите. Монтагю бил 4-ият граф на Сандвич (град в Англия). Така се появява сандвича.

Друга известна легенда казва, че картофеният чипс също се е появил случайно. През 1853 г. клиент вечерял в ресторант, където пържените картофи били един от специалитетите. Този гост не бил доволен от тези пържени картофи и се оплакал, че са твърде дебели. Когато готвачът приготвил по-тънки пържени картофи, придирчивият клиент отново се оплакал. Главният готвач толкова се подразнил, че просто нарязал един картоф на филийки, тънки колкото хартия, и ги запържил.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay