Аспержи- вкусни и полезни за здравето

Аспержи- вкусни и полезни за здравето
Pexels

Аспержите са вкусни и здравословни зеленчуци, които имат множество ползи за здравето. Някои от основните ползи са:

Аспержи- вкусни и полезни за здравето Pexels

Нискокалоричност: Аспержите са нискокалоричен източник на хранителни вещества. Една порция от 100 грама съдържа само около 20 калории.

Богати на фибри: Аспержите са богати на фибри, което може да помогне за регулирането на храносмилането.

Богати на витамини и минерали: Аспержите са източник на витамини А, С, Е и К, както и на фолиева киселина, желязо, калий и мед.

Антиоксиданти: Аспержите съдържат антиоксиданти, които могат да защитят клетките от свободните радикали и да помогнат за предотвратяване на различни заболявания.

Подпомагат здравето на сърцето: Аспержите могат да помогнат за поддържането на здравословното състояние на сърцето и намаляването на риска от различни сърдечно-съдови заболявания.

Подпомагат здравето на костите: Аспержите са източник на витамин К, който е важен за здравето на костите и може да помогне за поддържането на оптимална костна плътност.

Освен че имат много ползи за здравето, аспержите са и много вкусни. Ето няколко идеи как да ги включите в менюто си:

Аспержи- вкусни и полезни за здравето Pexels

Ето няколко идеи за приготвяне на аспержи:

Гриловани аспержи: Измийте аспержите и ги поставете на горещ грил или грил тиган, пържете за около 5-7 минути, като ги обърнете на половина времето, докато станат меки и леко запечени.

Печени аспержи: Измийте и подсушете аспержите и ги сложете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10-12 минути, като ги обърнете на половина времето, докато станат меки и леко запечени.

Аспержи на пара: Измийте аспержите и ги поставете в решетка за готвене на пара върху вряща вода за 5-7 минути, докато станат меки. 

Аспержи на скара: Измийте аспержите и ги поставете в тиган с малко масло или зехтин, пържете за около 5-7 минути, като ги обърнете. 

Салата с аспержи: Нарежете сварените или печени аспержи на малки парчета и ги добавете в салата с резенчета домати, краставици, маслини и копър, поръсете с малко зехтин и лимонов сок.

Супа с аспержи: Можете да приготвите зеленчукова супа с нарязани аспержи, като ги сварите за 15-20 минути, заедно с други зеленчуци. След това добавете сол и черен пипер, зехтин и пресни подправки по избор.

Аспержи- вкусни и полезни за здравето Pexels

Това са само някои от идеите за приготвяне на аспержи. Можете да ги комбинирате с други сезонни зеленчуци, месо или риба за вкусно и здравословно ястие.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay