Медът се използва като естествен подсладител от векове и е известен със своите лечебни свойства. Той е богат на антиоксиданти, минерали и витамини и се използва за лечение на кашлица, рани и храносмилателни проблеми. Но колкото и здравословно да звучи, има някои неща, които трябва д аимаме предвид. Често диабетиците се притесняват от използването на заместители на захарта, тъй като те жадуват най-много за нея, а медът се счита за най-здравословния такъв. Консумацията муобаче може да предизвика безпокойство, тъй като въпросът е до известна степен чувствителен. Базираната в Делхи популярна диетоложка Сандия Гуняни дава ясен отговор за това дали медът може безопасно да се консумира от хора с диабет. 1. Връзката на меда с нивата на кръвната захар Медът може да е естествен подсладител, но съдържа големи количества фруктоза и глюкоза, които могат да причинят бърз скок в нивата на кръвната захар. Въпреки това, за разлика от рафинираната захар, той има нисък гликемичен индекс, което означава, че се абсорбира в кръвта с по-бавна скорост. Това може да помогне за предотвратяване на рязкото покачване на нивата на кръвната захар, което прави меда подходяща алтернатива на рафинираната захар за хора с диабет. Според Сандия, "медът като естествен подсладител е приблизително 80 процента въглехидрати и 20 процента вода. На вкус е малко по-сладък от трапезната захар и се използва широко като заместител на трапезната захар в много рецепти. За да замените 1 чаша трапезна захар, можете да използвате 2/3 чаша мед. Въпреки това хората, страдащи от диабет, трябва да използват рядко подсладители като мед или трапезна захар. 2. Въглехидратите в меда Една порция или една супена лъжица мед съдържа приблизително 17 грама въглехидрати и 64 калории, които могат бързо да се натрупат, ако се консумират прекомерно. Хората с диабет трябва да следят внимателно нивата на кръвната си захар и съответно да ограничат приема на мед. 3. Избор на правилния вид мед Не всеки мед е създаден еднакво и качеството на меда може да варира значително в зависимост от това как е произведен и преработен. Суровият, непреработен мед е най-хранителен и съдържа най-високите нива на антиоксиданти и полезни ензими. Ето защо експертите са съгласни, че е най-добре да изберете суров мед от реномиран източник, за да гарантирате неговата чистота и качество. 4. За какво трябва да внимавате Въпреки че медът има редица предимства, той трябва да се консумира безопасно от диабетици в умерени количества, в комбинация със здравословна диета и редовни упражнения. Въпреки че медът съдържа захар, той има нисък гликемичен индекс и може да бъде подходяща алтернатива на рафинираната захар. Освен това, тъй като е известно, че медът има антиоксидантни и антибактериални свойства, той трябва да бъде включен в диетата в много малки количества.
0 | 0 |