Вероятно познавате кедровите ядки заради техния маслен вкус и мека текстура. В допълнение към вкусния си вкус, кедровите ядки са богати на важни хранителни вещества и предлагат някои впечатляващи ползи за здравето.
Прочетете, за да научите повече за кедровите ядки, включително техните хранителни и здравословни ползи.
Какво представляват кедровите ядки?
Kедровите ядки всъщност са семена от борови дървета. Тези малки скъпоценни камъни могат да бъдат намерени скрити в шишарки и се събират, след като шишарките са изсушени на слънце. Въпреки че всички борови дървета съдържат кедрови ядки, има само няколко разновидности, които произвеждат кедрови ядки, достатъчно големи за търговска продажба, включително корейски бор и сибирски бор.
Кедровите ядки обикновено са по-скъпи от другите ядки и семена поради времето и усилията, необходими за събирането и обработката им. Те имат деликатен, подобен на бор вкус и мека текстура. Те обикновено се използват в ястия с паста и в печива като бисквити и хляб. Популярни ядки в италианската кухня, те също участват в рецепти като бисквитки с песто и пиньоли.
Кедровите ядки са малки дървесни ядки, които имат деликатен, маслен вкус. Те обикновено са по-скъпи от другите ядки, защото процесът на извличането им от борови шишарки може да бъде труден.
Хранителна информация
Кедровите ядки може да са малки, но осигуряват впечатляващо количество хранителни вещества, включително здравословни мазнини, витамини и минерали.
Ето хранителната разбивка за порция от около шепа сушени кедрови ядки:
Както всички ядки и семена, кедровите ядки са калорични и с високо съдържание на мазнини. По-голямата част от мазнините в кедровите ядки са под формата на полиненаситени мазнини, които могат да предпазят здравето на сърцето, като спомагат за понижаване на нивата на LDL холестерола.
Кедровите ядки са с високо съдържание на няколко важни витамина и минерала, включително витамин Е, цинк, магнезий и манган.
Витамин Е и цинк играят важна роля в имунната функция 5 , включително поддържат функцията на Т-клетките, които помагат за защитата на тялото срещу инфекции. Кедровите ядки са с изключително високо съдържание на манган, минерал, който е от съществено значение за растежа и поддържането на костната и съединителната тъкан и производството на ензими, които помагат за защитата на клетките срещу оксидативно увреждане, причинено от свободните радикали.
Тъй като кедровите ядки са пълни с полезни за здравето съединения, като витамини, минерали, фитохимикали и мастни киселини, добавянето им към вашата диета може да помогне за подобряване на здравето ви по няколко начина. Ето някои от потенциалните ползи от ядките – от намален риск от сърдечни заболявания до по-здравословно тегло.
PNLA е вид полиненаситена мастна киселина, която съставлява около 20% от мазнините в кедровите ядки. Учените все още изучават ефектите му върху човешкото здраве, но това съединение изглежда има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Изследователите смятат, че яденето на богати на PNLA кедрови ядки може да бъде полезно за хора с възпалителни заболявания като ревматоиден артрит. Въпреки това изследванията са ограничени в момента и са необходими повече проучвания, за да се разберат напълно ефектите на PNLA върху човешкото здраве.
Стомашно-чревната метаплазия се отнася до промени в лигавицата на стомаха, които увеличават риска от развитие на рак на стомаха.
Проучване от 2022 г., публикувано в Nutrition Bulletin, включващо над 86 000 възрастни корейци, установява, че мъжете, които консумират фъстъци, кедрови ядки и бадеми пет или повече пъти седмично, имат 41% по-нисък риск от развитие на рак на стомаха. Тази връзка не се наблюдава при жените участнички.
Изследванията показват, че яденето на повече ядки може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Преглед от 2023 г., който включва 42 проучвания и над 1,8 милиона души, установява, че в сравнение с хората с най-ниска консумация на ядки, хората, които ядат най-много ядки, имат 19% по-нисък риск от цялостно сърдечно заболяване и 23% по-нисък риск от смърт от сърдечно заболяване.
Много други проучвания също показват, че ядките и семената предпазват от сърдечни заболявания.
Включването на повече ядки в диетата ви може да ви помогне да живеете по-дълго и да ви предпази от често срещани заболявания като рак. Преглед от 2022 г., публикуван в Advances in Nutrition, установи, че яденето само на шепа (28 грама) ядки на ден е свързано с 21% намален риск от сърдечни заболявания, 11% намален риск от смърт от рак и 22% намален риск от смърт поради всякакви причини. Прегледът също така установи, че консумацията на ядки помага за предпазване от смърт от респираторни заболявания, инфекциозни заболявания и диабет.
Кедровите ядки са добър източник на засищащи хранителни вещества, като протеини и фибри, и яденето на повече ядки може да ви помогне да поддържате здравословно телесно тегло. Преглед от 2019 г., публикуван в BMJ Nutrition, Prevention and Health, установява, че възрастните в САЩ, които ядат повече ядки на дневна база, са по-малко склонни да напълнеят с течение на времето и имат по-малък риск от развитие на затлъстяване в сравнение с хората, които консумират по-малко ядки.
Хората, които спазват растителна диета, могат да увеличат приема на протеини, като поръсят малко кедрови ядки върху растителни ястия като салати, зърнени купи и тестени изделия. Само 1 шепа кедрови ядки осигурява 3,88 грама протеин.
Протеинът ви помага да се чувствате сити след хранене и играе редица важни роли за здравето, от подпомагане на растежа или поддържане на мускулната маса до защита на тялото ви срещу вредни патогени.
Кедровите ядки са с високо съдържание на много хранителни вещества, които обикновено са ниски в съвременните диети. Например, 1 шепа кедрови ядки покрива приблизително 17 до 22% от препоръчителния хранителен прием за възрастни за магнезий, минерал, който е от съществено значение за регулирането на кръвната захар и помага на тялото ви да се справи със стреса. Яденето на кедрови ядки е интелигентен начин да увеличите приема на това важно хранително вещество.
Кедровите ядки също осигуряват фибри и антиоксиданти като фитостероли и каротеноиди, които помагат за предпазване от увреждане на клетките. Диетичните мазнини в кедровите ядки спомагат за повишаване на бионаличността на каротеноидите и осигуряват оптимално усвояване.
1 | 0 |