Киноата е истинска суперхрана! Ето 6 причини да я хапвате редовно

Киноата е истинска суперхрана! Ето 6 причини да я хапвате редовно
pixabay

Освен че е вкусна, засищаща и универсална добавка както към солени, така и към сладки ястия, киноата е хранителен продукт, който е спечелил мястото си в залата на славата на суперхраните.

Киноата е древна зърнена култура, произхождаща от Южна Америка. Исторически доказателства показват, че е пригодена за консумация от хората в Боливия и Перу между 3000 и 5000 г. пр.н.е. Киноата расте във високи, пухкави, подобни на облак снопчета и процъфтява в среда, където температурите не надвишават 30 градуса.

Ето какво трябва да знаете за хранителните ползи на киноата и защо диетолозите препоръчват да я добавите към менюто си:

1. Чудесен източник на протеини е

По времето, когато киноата стана толкова модерна, храненето на растителна основа набираше популярност и всички погледи бяха насочени към протеините – растителни протеини. За разлика от много други пълнозърнести храни, киноата е пълен протеин. Това означава, че съдържа всичките девет незаменими аминокиселини. Аминокиселините са градивните елементи на протеина, които създават всички жизненоважни структури в телата ни. От 20-те аминокиселини, които съществуват, девет не могат да бъдат създадени от тялото и трябва да се консумират. 

2. Има високо съдържание на фибри и здравословни мазнини

Що се отнася до фибрите, киноата има доста от тях. Една чаша сготвена киноа осигурява пет до шест грама фибри. Един от най-разпознаваемите видове въглехидрати, фибрите са изключително важни за здравето на червата, управлението на холестерола и здравословните нива на кръвната захар. Плюс това, киноата е източник на омега-3 мастни киселини, противовъзпалителна мазнина, за която е доказано, че помага за намаляване на нивата на триглицеридите в кръвта, като помага за поддържане или подобряване на здравето на сърцето.

3. Богата е на различни микроелементи

Киноата не само предлага трите ключови макронутриента – протеини, здравословни мазнини и сложни въглехидрати – но също така отговаря и на микронутриентите, като витамини и минерали, необходими, за да функционираме по най-добрия начин.

Ето няколко витамина и минерала, открити в киноата:

Манган: жизненоважен за функцията на костите и метаболизма.

Магнезий: Важен за здравословното функциониране на мускулите, съсирването на кръвта, управлението на кръвното налягане и функцията на костите.

Мед и цинк: Подпомагат здравата имунна функция.

Желязо: Ключов компонент за здравето на кръвните клетки.

Витамин Е: Мощен антиоксидант.

Фосфор: Решаващ за здрави кости, зъби и клетки.

Витамини от група B като фолат, тиамин, рибофлавин и B6: От съществено значение за здравословни нива на енергия, растеж и развитие.

4. Пълна е с фитохимикали

Фитохимикалите са растителни съединения, които обхващат много различни групи антиоксиданти. Към този момент вече съществуват над 10 000 известни фитохимикала. Антиоксидантите са съединения, които спират химическата реакция, известна като окисляване, която произвежда свободни радикали, които увреждат клетките. Свободните радикали са виновниците за възпаления, хронични заболявания и сериозни заболявания като рак.

Установено е, че киноата е чудесен източник на фитохимикалите кверцетин и кемпферол, наред с други. Кверцетинът е потенциален имуностимулатор и противовъзпалителен агент, за който е установено, че предпазва от сърдечни заболявания и рак. Кемпферолът също помага за намаляване на възпалението и запазва здравето на черния дроб, като същевременно предотвратява метаболитни заболявания.

5. Подпомага здравето на червата

За тези, които се борят със стомашно-чревни проблеми, киноата е много подходяща. Това е достъпна, естествено безглутенова зърнена храна, за която вече знаем, че доставя сложни въглехидрати. Фибрите в киноата не само помагат за регулиране на храносмилането, но и действат като естествен пребиотик, подхранвайки здравите бактерии в червата. Здравият чревен микробиом е свързан с подобрено здраве от почти всеки ъгъл – от нивата на енергия до здравето на мозъка и кожата, чак до функцията на имунната система.

6. Помага за регулиране нивата на кръвната захар

Фибрите и хранителните вещества, открити в пълнозърнестите храни, се свързват с подобрено регулиране на кръвната захар, което може да помогне за предотвратяване на диабет. Киноата, по-специално, е изследвана във връзка с диабет тип 2, установено е, че е свързана с намалени пикове на кръвната захар и цялостен намален риск от заболяването при редовна консумация. Това се дължи на фибрите, протеините и здравословните мазнини, които съдържа, тъй като е известно, че тези три елемента забавят храносмилането, естествено регулирайки кръвната захар след хранене.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay