Този малък симпатичен плод, чиято външна обвивка наподобява формата на ягода, се нарича личи. Принадлежи към семейство Sapindaceae, а родом е от Южен Китай, а повече за този вкусен мъник чрез тази статия ще разкажат нашите колеги от Kulinar.bg.
Днес плодът е култивиран в различни точки от земното кълбо, защото е много полезен, ароматен и вкусен. А и може да се похапва в суров вид!
Всъщност дървото личи е вечнозелено и достига 28 метра височина. Колкото до плодчето – то е обвито с кора, която не се яде, но се премахва без усилия.
Бялата вътрешна част, която ще откриете под кората, е сладка, вкусна и нежна. Ето защо личи участва в приготвянето на много десерти, особено в родината си Китай, както и в Югоизточна Азия и Индия.
Има много сведения, които разкриват, че личи е бил деликатесен плод в китайския двор, много преди да бъде "представен" на Западния свят някъде през 1782 година.
За първи път плодът е описан научно от френския изследовател Пиер Сонра (1748–1814), по време на завръщането му от Китай и Югоизточна Азия.
Малко по-късно започва да се отглежда на остров Реюнион, след това и на Мадагаскар, който днес е един от най-големите производители.
Личи е богат на витамин С, калий и мед. Идеален е за засилване на имунната система, играе важна роля и в обмяната на протеини, мазнини, въглехидрати.
Още любопитни материали от Kulinar.bg:
Райска ябълка - божествена сладост
Гуава - диетичният плод
Естрагон напомня анасон
4 | 0 |