Правилният и грешният начин да ядете семена от чиа

Има причина всички да са полудели по семената от чиа

Правилният и грешният начин да ядете семена от чиа

Тези мънички семена са с високо съдържание на протеини, фибри, калций, антиоксиданти и Омега-3 мастни киселини, но има правилен и грешен начин да ги ядете. Но не се притеснявайте, обикновено човек се учи по трудния начин.

Има случай, при който човек получава дисфагия или затруднено преглъщане, след като е погълнал супена лъжица сухи семена от чиа и след това е погълнал и известно количество вода. Една от причините, поради които семената от чиа служат като средство за отслабване, е че те се разширяват многократно с помощта на водата и се чувствате сити по-дълго време. Въпреки това, приемането на една лъжица сухи семена и след това вода не води до комфортно преживяване, тъй като семената нямат време да стигнат до стомаха ви, където ще се разширят.

Накисването на семената от чиа във вода, преди да ги консумирате, е безопасно. След като са напоени, семената получават желатиново покритие, което им помага лесно да се движат по храносмилателния тракт.

Други доказателства сочат, че консумирането на смлени семена от чиа позволява значително повече Омега-3 мастни киселини да достигнат до кръвта. 

Въпреки всичко, има научни изследвания, които показват кой е най-добрия метод за консумиране на семена от чиа.

Когато те са включени в някаква рецепта, тялото ни може да абсорбира всички хранителни вещества от тях. Ето няколко рецепти, които може да ви бъдат полезни:

Чиа пудинг: Семена от чиа и кокосово мляко се смесват с пудинг, за да получим една страхотна закуска. Смесете 3-те съставки на предната вечер и ги оставете в хладилника. На сутринта ще имате страхотна закуска.

Напитка против подуване на стомаха: Ако често се чувствате подути, време е за нов ритуал сутрин, който включва семена от чиа. Можете да приемате тази напитка след тренировка или като закуска. Тя се състои само от три съставки: семена от чиа, вода, мед. Това е един много по-безопасен начин да консумирате семена от чиа и вода заедно.

Мъфини с боровинки и семена от чаи: Мъфините с боровинки минават на следващо ниво. Тук семената са смлени и разбъркани в тестото.

Антиоксидантно смуути: Опитайте да добавите семената в някое от любимите ви смуутита и започнете деня по възможно най-здравословния начин. Тази закуска ще се превърне в любимата ви.

Поръсени върху кисело мляко: Ако искате да получите ударна доза Омега-3, поръсете киселото си мляко със семена от чиа. Ако искате и витамини, може да добавите и свежи плодове.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

17 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay