С какво и за какво са полезни черешите?

С какво и за какво са полезни черешите?
Pexels

Независимо дали ги харесвате сладки или тръпчиви, тези тъмночервени плодове са здравословни. Черешите са с ниско съдържание на калории и са пълни с фибри, витамини, минерали, хранителни вещества и други полезни за вас съставки. Ще получите витамини C, A и K. Всеки плод също доставя калий, магнезий и калций. Те също така носят антиоксиданти, като бета-каротин и основното хранително вещество холин.

Потенциален клетъчен защитник

Черешите са богати на антиоксиданти. Това са естествени химикали, които могат да помогнат на тялото ви да се справи с ежедневното увреждане на клетките ви. То може да дойде от възпаление, упражнения, тютюнопушене, замърсяване или радиация. Някои проучвания показват, че както сладките, така и тръпчивите череши помагат за намаляване на тези щети. 

Може да има противовъзпалителни ползи

Добре известни със своите защитни антиоксидантни свойства, черешите съдържат растителни съединения, наречени антоцианини и цианидин, които могат да имат противовъзпалителни ефекти. Първоначалните изследвания показват, че тези антиоксиданти могат да бъдат полезни при възпалителни състояния като артрит, но са необходими повече изследвания, за да се възпроизведат тези резултати в проучвания върху хора.

Да намали кръвното налягане

Изследване на British Journal of Nutrition установи, че комбинираният сок от череши и горски плодове може да помогне за намаляване на кръвното налягане поради високото си съдържание на полифеноли, естествени растителни съединения, които имат ползи за здравето. Друго проучване, което разглежда само сока от череши, съобщава за ползи за кръвното налягане и управлението на холестерола.

Може да подобри възстановяването след тренировка

Има доста изследвания върху черешите, и по-специално тръпчивите череши, и ролята, която те могат да играят при упражнения и възстановяване при упражнения. Изследване на Journal of the International Society of Sports Nutrition установи, че пиенето на тръпчив сок от череши (355 ml) в продължение на седем дни преди и по време на напрегнато бягане свежда до минимум мускулната болка след бягане. Друго малко проучване установи, че тръпчивият черешов сок изглежда помага за възстановяването и функционирането на мускулите след усилени упражнения. Въпреки това, тези ефекти изглежда са свързани с дейността с тежести, като тези, които се наслаждават на упражнения без тежести , като водна топка, е малко вероятно да изпитат същите ползи.

Може да подобри съня

Тръпките череши съдържат високи концентрации на фитохимикали, включително мелатонин, който участва в регулирането на нашите цикли на сън. Има смесени изследвания относно това дали черешите, и по-специално сокът от череши, са от полза за тези, които имат проблеми със съня, но признаците са обнадеждаващи. Изследване на European Journal of Nutrition установи, че тръпчивият сок от череши е полезен за подобряване на съня както на качеството, така и на продължителността и може да бъде от полза за тези, които имат нарушен сън, докато друго малко проучване предполага, че сокът от череши може да бъде полезен за хора с безсъние.

Да помогне на тези с подагра

Има някои изследвания за ефектите на черешовия сок върху подаграта. Едно проучване показа, че консумацията на череши и черешов сок за период от два дни е свързана с по-нисък риск от пристъпи на подагра, докато друго проучване предполага, че черешовият сок трябва да се консумира най-малко четири месеца, за да се намалят острите пристъпи . Допълнителни изследвания показват, че пиенето на черешов сок понижава нивата на пикочна киселина в кръвта (което може да предизвика пристъп на подагра) при здрави доброволци. Въпреки това, тези резултати все още не са възпроизведени в мащабно проучване, включващо участници с подагра. В момента трябва да се проведат повече изследвания, преди да можем да кажем, че черешовият сок предотвратява или облекчава подаграта.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay