3 причини за трудно заспиване

3 причини за трудно заспиване
Pexels

Вероятно ще се съгласите, че заспиването и продължителното спане е много по-лесно, когато си дете или тийнейджър. Когато сме на възраст 10-20 години, нямаме никакъв проблем със заспиването вечер, а спането до ранния следобед е просто задължително. След това обаче всичко става по-трудно. Спането до 08.00 сутрин е рекорд, а нощите, в които ставаме само веднъж, за да отидем до тоалетна, са рядкост.

Научете повече за важността на качествения сън и как той – и липсата му – се отразява на цялостното ни здраве:

Защо е толкова трудно да заспите и да останете заспали?

С напредване на възрастта има много причини, поради които не можем да заспим толкова лесно, колкото преди. Ето някои от тях:

1. Технологии

Една от основните причини, поради които хората трудно заспиват, са технологиите. Много сме привързани към нашите телефони и други устройства, което може да ни разсейва, когато се опитваме да си легнем вечер. Чудесен начин да стоите далеч от устройството си е да го оставите в друга стая, преди да си легнете. 

Важно е да осъзнаете, че синята светлина вреди на съня ви. 

2. Стрес

В допълнение към цифровите смущения, има още една причина, поради която не можем да изключим мозъка си през нощта: стресът. С натоварени графици, кариери, грижи за семейството и т.н. е непосилно да обработите всичко през деня. Така че, когато главите ни най-накрая докоснат възглавницата вечер, не можем да не мислим за всички неща, които все още трябва да направим.

3. Прегряване

Прегряването или нощното изпотяване е друг огромен инхибитор на съня за много възрастни, особено жени. Неотдавнашно проучване на навиците за сън, проведено от марка за спално облекло и интимно облекло, не е изненадващо, че около половината от участниците твърдят, че изпитват трудности при заспиване, като 57 процента сочат с пръст неспокойния ум или това, че не могат да изключат мозъка си при нощ. Но в допълнение към познатия фактор на стреса, преобладаващите 36 процента от анкетираните също казват, че сънят им страда поради изпотяване през нощта. Всякакви често срещани фактори, включително променливи хормони, нива на кръвната захар и определени лекарства, могат да доведат до нощно изпотяване. Всъщност проучването разкрива, че горещината е по-често срещан проблем със съня, отколкото хъркането (от което се оплакват само около 24 процента).

Как да получите повече (и по-добър) сън

Първата стъпка към подобряване на качеството на съня ви е да се уверите, че спалнята ви е удобна. Вашата спалня трябва да бъде място, където можете да се оттеглите в края на изтощителен ден. Ако стаята ви е разхвърляна или хаотична, това ще се отрази на начина, по който спите.

Създаването на рутина преди лягане също може да бъде изключително полезно. Опитайте се да създадете 30-минутен ритуал преди лягане като четене на книга, водене на дневник или медитация.

Ако често се събуждате от нощно изпотяване, може би си струва да инвестирате в качествено спално бельо и да посетите лекар, също така.

Защо сънят е от съществено значение за цялостното ви здраве

За деца и възрастни получаването на правилното количество качествен сън е наложително както за психическото, така и за физическото здраве: Вашето психическо здраве, настроение, имунна система, памет, фокус, производителност, енергия, апетит, здраве на сърцето и дори дълголетие зависят от качеството на съня. Общата препоръка за сън за възрастни е между 7 и 9 часа на нощ. 

Хората с хронични нарушения на съня са изложени на по-висок риск от развитие на здравословни проблеми като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, инсулт и депресия. 

Ако смятате, че може да имате нарушение на съня като хронично безсъние или сънна апнея, задължително трябва да посетите лекар.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay