Зелеви пури

Зелеви пури

Зелеви пури

Нека да е леко! Вижте какво ни предлагат кулинарните магьосници от сп. Меню за един приятен и вегетариански уикенд!

Необходими продукти за 4 порции:

      14 листа от зеле

1 ч. ч. киноа или ориз

1 ч. ч. сварен нахут

4 с. л. зехтин

1 стрък праз, ситно нарязан

2 скилидки чесън, нарязани

1 морков, нарязан на малки пръчици

250 г гъби, нарязани на резени

1 сушена червена чушка, натрошена

1 ч. л. сушени копър и джоджен или нарязани пресни

1 ч. ч. зелев сок

100 мл бяло вино

за соса:

1 глава лук, нарязан на ситно

1 с. л. олио

1 ч. л. червен пипер

1 с. л. брашно

1½ ч. ч. зелев сок

 

Начин на приготвяне:

  1. В загретия зехтин се слагат празът, чесънът, морковът и гъбите. Задушават се на силен огън, докато водата се изпари. Добавят се чушката и киноата и се налива 1 ч. ч. вода. Подправя се със сол и пипер на вкус, оставя се да поври, докато киноата попие водата. Добавят се нахутът и зелените подправки.
  2. Жилките на зелевите листа се изтъняват с остър нож. Листата се кипват в 3 л вода с 2 с. л. оцет и сол на вкус. Варят се 3-4 мин., изваждат се и се отцеждат добре. Плънката се разпределя върху 12 от листата и те се завиват като пури. На дъното на тавичка се слагат останалите 2 листа, върху тях се подреждат пурите. Заливат се със зелевия сок и виното. Слагат се да се запекат за 20-30 мин. на 190º С.
  3. За соса лукът се задушава в олиото с 1 с. л. вода. Щом водата се изпари и лукът стане прозрачен се добавят червеният пипер и брашното, разбъркват се и се заливат със зелевия сок. Сосът се разбърква, докато се посгъсти. Готовите зелеви пури се заливат със соса.

 

 

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay