Поширането е един от най-привлекателните начини за приготвяне на яйца, не само заради вкуса и нежната текстура, които им придава, но и заради възможността да ги предреши в необичайни цветове. В тази рецепта на сп. Меню чаят и виното правят метаморфозата, а зелената пролетна салата е свежото поле за изява.
Необходими продукти за 4 порции
за чаените яйца:
2 пакетчета ароматен черен чай
2 с. л. оцет
500 мл вода
1 ч. л. сол
4 яйца
за винените яйца:
500 млчервено вино
1 ч. л.сол
4яйца
за пармезановите бисквити:
100 г пармезан, едро настърган
1 щипка салвия, по желание
2 с. л.трохи от пълнозърнест хляб
за салатата:
2 ч. ч.зелена салата и рукола
1 връзкарепички, нарязани
2 стръкапресен лук, ситно нарязан или 2 с. л. лучени кълнове
за дресинга:
1 ч. л.горчица
4 ч. л.зехтин
ч. л.оцет
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Водата за чаените яйца се слага да заври в касерола заедно със солта и оцета. Слагат се пакетчетата чай, огънят се изключва и течността се оставя да се запари за 3 мин. Махат се пакетчетата, течността отново се слага да заври. Всяко яйце се счупва по отделно в купичка. Яйцата се пускат едно по едно, внимателно и от ниско, в чаената течност. Затварят се с капак и се оставят на много тих огън за 4-5 мин. или докато се втвърди белтъкът. Изваждат се с решетеста лъжица.
За винените яйца виното се слага да заври със солта и се оставя да поври 3-4 мин. Пускат се едно по едно яйцата и се оставят да къкрят 4-5 мин. Изваждат се с решетеста лъжица.
Пармезанът се разбърква с трохите и салвията и се оформя на кръгчета върху хартия за печене. Слага се за 4-5 мин. във фурна, загрята до 180° С. Когато изстинат, пармезановите бисквити се отделят от хартията.
Салатата се нарязва или накъсва, разбърква се с репичките и лука. За дресинга продуктите се разбиват с тел и се разбъркват със салатата.
За всяка порция се сипва от зелената салата, по едно чаено и едно винено яйце и се гарнира с бисквитите.
3 | 1 |