Чревоугодници. И двамата сме такива. Готвим си с любов – това съвсем буквално. Единствената домакинска работа, която обаче ангажира съзнанието ни почти постоянно, е свързана с готварската печка. И с триото тенджера-тава-тиган.
Готвим си вкусно и много разнообразно, вредно също така. Поне според нечии разбирания, не и моите. На него обаче му хрумна да спрем с това пържене всеки ден. Вярно е. Обичам да пържа. Става лесно и е вкусно. Какво повече бих могла да искам от едно ястие?
Решихме да вечеряме салата. Не домати с лук, а нещо по-така. Направихме си вкусотия, която трудно спрях да ям. Ммм... сега като се сетя, отново огладнях.
Полезна е, защото единствената термична обработка е варене. Ако пък използвате лека майонеза и нискомаслено кисело мляко, ще намалите и съдържанието на мазнини. Плюс това със сигурност сте чували за здравословните качества на тиквичките...а сега ще имате възможност да се убедите сами!
Ето какво ви е нужно, за да си направите огромна купа от тази салата, наречена за по-красиво "кьопоолу от тиквички".
тиквички (разбира се)
майонеза
чесън
кисело мляко (може и без)
копър
сол
Тиквичките се обелват, а бройката им зависи от големината на съда, в който ще ги варите. Режат се напречно на три-четири парчета и се слагат в осолена вода. Варят се, но да знаете, че стават бързо. Ако ги забравите, ще станат на каша, а вкусът им няма да е същият.
Изцеждат се и се оставят да изстинат. Намачкват се с вилица и към тях се добавя майонезата. Тя също няма определено количество – така да се каже, сложете на вкус. Сложете и сол. А сега, като опитате, ако солта е твърде много, или вкусът е "тежък" от майонезата – добавете няколко лъжици кисело мляко.
Изсипете счукания чесън и нарязания на ситно копър. Разбъркайте енергично в една посока и я опитайте веднага. В противен случай някой може да си хапне цяла купа със салата, преди да сте се усетили...
12 | 1 |