Тази рецепта за суши, както и още много други, може да намерите в новата книга на издателство Gourmet "Суши" от кулинарната поредица "За модерни хора". А за още и различни вдъхновения - разгледайте сайта на сп. Меню.
Необходими продукти за 16 броя:
1 морков
¼ краставица
2 листа нори
вода с оризов оцет
150 г готов ориз за суши
1 ч. л. уасаби
Начин на приготвяне:
Морковът се обелва. Краставицата се разрязва на 4 по дължина и семената се отстраняват с лъжичка. Краставицата и морковът се нарязват на тънки ивици.
Лист нори се поставя с гладката страна надолу върху бамбукова рогозка. Пръстите се навлажняват във вода с оцет и се нанася слой ориз с дебелина около 1 см. По края на дългите страни се оставя по 2 см ръб без ориз.
В долния край на ориза се намазва малко уасаби и се поставят няколко ивици краставица и морков. С помощта на рогозката се завива стегнато руло, което се нарязва на 8 еднакви парчета с натопен във вода с оцет нож.
По същия начин се приготвя и второто руло.
0 | 0 |