7 навика, които трябва да усвоите от баба си

Защото само тази жена може да ви научи на толкова много неща!

7 навика, които трябва да усвоите от баба си

Някои хора боготворят миналото и биха дали всичко, за да се върнат назад във времето, а други махват пренебрежително с ръка, когато стане въпрос за отминали години. Трябва да признаем обаче, че можем да научим страшно много неща от предишните поколения, които не са живели в години на неконтролируемо консуматорство и развитие на компютърни технологии, които толкова улесняват съвременния живот.

Става въпрос точно за "времето, в което е живяла баба”. В този дух, днес ще ви дадем едни от най-ценните примери за навиците, които е добре да усвоите от мъдрата и силна жена, която наричате "баба”.

1. Разхождайте се по-често
Ходенето е изключително полезно както за тялото, така и за душата! Припомнете си случайните и понякога безцелни разходки, на които понякога сте придружавали баба си, когато сте били още малко момиче. Да, тя го е правила за собственото си вътрешно равновесие!

Така че всеки път, когато може да отидете пеш до магазина, банката или някое учреждение, където да платите сметките за тока, парното или водата, грабнете чантата си и се разходете. Не се качвайте в колата с идеята, че по този начин ще свършите поставените задачи по-бързо.

Ако живеете в по-спокоен район, можете да следвате и друго "правило” на възрастните жени, а именно - разходката след вечеря. По този начин не само ще намалите риска от възникването на много здравословни проблеми, но и ще подобрите настроението си без никакви усилия!

2. Отделяйте достатъчно време за готвене

7 навика, които трябва да усвоите от баба си

Дори да се прибирате късно от работа, по-добре не залагайте на готовите храни, които просто трябва да пъхнете в микровълновата, за да си осигурите "вкусна” вечеря.

Старайте се да приготвяте храната си, както някога го е правила баба ви, а именно - от продукти собствено производство. Може да нямате възможност да отглеждате сами плодове и зеленчуци, но поне се опитайте да включите в менюто си нещо, което можете да създадете в домашни условия, като чери домати например.

Наясно сме, че няма как да приготвяте сами всички съставки, които са необходими за една вкусна гозба. Но по-добре отделяйте време за миксиране на купените от магазина подправки, зеленчуци и месо, с които ще си направите вкусна и ароматна супа, вместо да тровите организма си с готови смеси, запечатани в пакетче. Някога виждали ли сте баба ви да ви готви с полуфабрикати?

3. Занимавайте се с градинарство

7 навика, които трябва да усвоите от баба си

Тук имаме предвид да се занимавате с всички дейности, които включва отглеждането на цветя и всякакви растения в домашни условия. Независимо дали разполагате с голяма градина в задния двор на къщата си, или единственото цвете, което украсява дома ви, е това на перваза на прозореца.

Важна тук е способността ви да засадите нещо и да се грижите за него, докато не се превърне в цвете или в растение, от което може да приготвите чай или подправка. Освен това ползите от градинарството изобщо не са за пренебрегване - то действа успокояващо и държи депресиите настрана.

4. Пишете писма

7 навика, които трябва да усвоите от баба си

Замислете се кога за последно ви се е случвало да вземете лист хартия и химикал и да напишете повече от десет думи. И недейте да обвинявате технологиите за разваления си почерк. Имейлите, текстовите съобщения и социалните мрежи несъмнено са много по-лесен и удобен начин за свързване, а нашата цел не е да ви накараме да спрете да ги използвате.

Би било хубаво обаче, ако от време на време всеки пише едно писмо от онези, които като малки сте намирали в кутията, скрита под леглото на баба ви. Писма от далечни места, от хора, които вече не са наоколо, написани с красив почерк и синьо мастило.

Ако таите в себе си носталгия по отминалите времена, може да си изградите навик да пишете по едно писмо на определен период от време, с което просто да зарадвате свой близък, който е далеч, и знаете, че ще оцени жеста. Идеалният подарък за жената, показала ви този начин за връзка със света, пък ще бъде да й изпратите едно такова писмо, в което просто да й благодарите за всичко, на което ви е научила.

5. Грижете се за вещите си

7 навика, които трябва да усвоите от баба си

В днешно време много хора захвърлят неработещия часовник или скъсаната блуза, без да се замислят, че те могат да бъдат поправени с минимални усилия. Спомняте ли си тракането на шевната машина и трудолюбивото усърдие на привелата се над нея жена, която се опитва да спаси любимата риза на съпруга си? Е, и да не си спомняте, може да опитате да го направите сами. Много по-евтино излиза да поправите повреденото, вместо да купувате ново.

6. Не включвайте всички уреди в дома си
Замисляли ли сте се какво са правили хората, когато пералните машини не са съществували, или са били толкова скъпи, че неколцина са можели да си ги позволят? Прането на ръка определено не е сред приоритетите ни в 21 век. Може обаче да спестите излишни разходи като изключите някои от уредите в дома си.

Поживейте за известно време във "времето на баба”, без да използвате сушилнята и съдомиялната. Те не само изразходват много енергия, но и ви превръщат в "мързеливи” домакини. Предизвикайте себе си като се запитате без кои други уреди, които приемате за даденост, бихте могли да се справяте успешно. Изключете и тях. Не се превръщайте в лудит, но се запознайте по-добре с плюсовете и минусите от "помощниците” на съвременната домакиня.

7. Почиствайте дома си с продукти, които се използват за готвене
Никоя възрастна жена в младините си не е посягала към препарати, които съдържат токсични химикали, за почистване на кухнята, плочките в банята или пък готварската печка. Отивала е в кухнята и се е насочвала право към хлебната сода и оцета. В действителност те са много по-евтини, безопасни и не нанасят никакви вреди на околната среда. И несъмнено почистват всякакви петна много по-ефективно от доста от препаратите за чистене, които днес заливат пазара.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

19 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 18.07.2014|19:40
Статията много ми хареса.
1
Не е посочен 18.07.2014|19:39
Страхотни са съветите :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay