Малката златна русалка

Тя е само на 15, зодия Риби и пребори всички плувкини на Олимпиадата. Потърсихме и други деца медалисти

Малката златна русалка

Тя се появи от нищото. Никой в световен мащаб не беше чувал трудното ѝ за произнасяне име, но вече всички ще го запомнят. Защото Рута Мейлютите от Литва буквално "дойде, видя, победи" в Лондон. След което се разплака като дете.

Човек би си помислил, че целият ни първи абзац звучи невероятно. Истината е следната - в него ще откриете само една неправилно употребена дума. Рута Мейлютите не се е разплакала "като" дете. Рута Мейлютите е дете. По точно - на 15 години.

Да, често се случва нейни връстници да печелят олимпиади. По литература и метематика обаче, състезавайки се с други свои връстници. А съперничките на непълнолетната Рута бяха жени, фаворити, олимпийски атлети. Тя просто ги разби.

Не знаем дали самата литовка е Златната рибка, или по-скоро е хванала Златната рибка и си е пожелала невижданите умения, които вчера имахме щастието да наблюдаваме. Но е факт, че момичето ловко се плъзна в басейна и постигна категорична победа, без да се обърка от техническите проблеми при старта на състезанието. Радостните ѝ сълзи след финала, признанието, че за нея това е "прекалено" и благодарността, отправена към баща ѝ на родния им език - всичко това успя да разчувстват и нас.

Малката златна русалкаА щом се съвзехме, веднага се заловихме да разберем нещо повече за това дете-чудо. Открихме, че малката плувкиня е родена на 19 март през неособено далечната 1997. Риби - ето на това му се казва "да си отговаряш на зодията"!

Но преди всичко останало, Рута Мейлютите е зодия "Феномен". И зодия "Победител". През краткия си досегашен живот тя вече е успяла да счупи 9 литовски рекорда във водния спорт за жени, има много награди от различни състезания, а още на предварителното плуване в Лондон стана осма по бързина в историята и подобри най-силното европейско постижение досега. На финала измина разстоянието още по-бързо: 100 метра бруст за впечатляващото време от минута и 05.47 секунди. Рута е и най-младата гражданска на своята балтийска държава, която е печелила златен олимпийски медал.

Преди три години талантливата малка плувкиня се мести в Англия, заедно с баща си. Родният ѝ град Каунас не може да ѝ предложи басейн, който да се сравнява по дължина с възможностите на Plymouth Leander - британският плувен клуб, който понастоящем се грижи за развитието на Рута и се гордее с нейните постижения.

"Не крия, че обучението в Англия е по-добро. Тренираме в нов басейн. Като цяло има друго ниво на култура, интересът е по-голям. Надявам се някой ден и в Литва да бъде така" - споделя искреното си мнение Рута. Но въпреки отправяните към нея предложения от страна на Великобритания, тя е категорична - ще представлява родината си.

Разбира се, момичето не е очаквало да се окаже "златно" на толкова ранен етап от кариерата си. Целта ѝ за Лондон 2012 е била да се забавлява, давайки най-доброто от себе си. Е, къде по-добро от това? Но нека не казваме голяма дума - шампионката има още участия преди края на Олимпиадата.

Малката златна русалкаМалките златни русалки на Лондон 2012: Рута Мейлютите (Литва, 15 г.), Шъуън Йе (Китай, 16 г.) и Миси Франклин (САЩ, 17 г.)

На всичкото отгоре, г-ца Мейлютите не е единствената девойка-изненада тази година. В събота 16-годишната Шъуън Йе от Китай не само спечели златно отличие, но и разби на парченца световния рекорд за 400 метра съчетано плуване. Прочутите "рекордотрошачи" Майкъл Фелпс и Райън Лохте дори признаха, че представянето на малката русалка е било по-бързо от техните в същия ден и ако се бяха състезавали срещу нея, нямаше да имат никакъв шанс.

17-годишната американка Миси Франклин пък вече събра два медала от посещението си в Англия: злато за 100 метра гръб и бронз в щафетата 4 по 100 метра свободен стил. След всички тези постижения на младото поколение от най-различни точки на света, няма как да не се радваме. Въпреки, че немалка част от собствените ни олимпийски надежди - Цвети Пиронкова, Екатерина Аврамова, Мария Гроздева и други - този път не успяха да ни прославят.

Що се отнася до най-малките олимпийски медалисти за всички времена, ето какво открихме:

Малката златна русалкаНай-младите олимпийци в историята: Димитриос Лоундрас (дребосъчето в средата на първата снимка), анонимният парижки кормчия и Марджори Гестринг

- 10-годишният гимнастик Димитриос Лоундрас се състезава още на първите модерни олимпийски игри през 1896 в Атина. До ден днешен той остава най-младият участник и медалист с установена възраст - печели бронзово отличие.

- Въпросът за златния шампион с най-малко годинки е доста заплетен. Твърди се, че на лятната олимпиада "в лето господне хиляда и деветстотно" (Париж) датчаните от отбора по гребане решили, че кормчията им е твърде тежък. Сменили го с невръстно парижанче, между 7 и 9-годишно. С него в лодката, станали победители. Освен името на клетото "гаврошче" обаче, не е сигурно и дали медалът е връчен на него, или първоначалният кормчия се е появил с тежката си стъпка и го е взел незаслужено.

- Най-малкото "златно дете" с точно уставени име и възраст е момиченце. Американската гмуркачка Марджори Гестринг печели първо място през 1936 година, когато е едва на 13. За разлика от предходните момци, тя дължи успеха само на себе си, не на отбор.

Браво на дечицата! Пък ние дори стълбите не можем да изкачим, без да се задъхаме "като за световно". И надали ще станем по-можещи с времето, за разлика от стогодишния индиец, който миналата година влезе в маратон (съответно и в Гинес), пробягвайки над 42 километра. Или германката Йохана Каас - на 86 години, също записана в заветната книга с рекордите. Спортната баба започва да се занимава с гимнастика чак 30-годишна, но сега тялото ѝ изглежда зашеметяващо и с пълна пара печели всички турнири за ветерани в страната си.

Малката златна русалкаЙохана Каас на 86 години - можете ли така?

Когато възрастната дама показва, има ли нужда да казваме повече?

24 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 01.08.2012|10:39
Интимно с Рута (видео) - http://tinyurl.com/Novosti-sp491
13
Не е посочен 31.07.2012|18:17
Малката на 15 е супер плувкиня...бабата на 86 е гимнастичка,нашите деца и пенсионерите ни оцеляват в стрес...
12
Не е посочен 31.07.2012|14:42
Страхотна статия! Много съм впечатлена от всичко написано!
11
Не е посочен 31.07.2012|14:05
Потресаваща информация - и за младите и за старите. силен дух си иска за такива постижения.
10
Не е посочен 31.07.2012|14:00
Рута наистина бе голямата изненада в плувния комплекс, макар че и на един от финалите видях представител на Литва и при мъжете.
9
Не е посочен 31.07.2012|12:00
голямо постижение за това момиче , определено Литва се гордее с нея , като е прославила държавата си :)
8
Не е посочен 31.07.2012|11:48
много се възхищавам на такива малки момиченца :) , толкова възпитана и дисциплинирана - няма грешка
7
Не е посочен 31.07.2012|11:36
браво на момичето - толкова малка , а толкова стабилна и силна , браво !
6
Не е посочен 31.07.2012|11:16
Рута наистина е като рибка във водата, просто срази конкуренцията с такава лекота. На тази Олимпиада виждаме просто невероятни постижения от толкова млади атлети - човек или го има, или не.
5
Не е посочен 31.07.2012|10:30
млади и успели,какво по-хубаво от това!колко ли са горди всички нейни сънародници:)но и бабата най-долу заслужава адмирации!не се среща често подобно нещо!
4
Не е посочен 31.07.2012|09:51
И аз, не е истина как се е развило това дете. Жалко, обаче за едно - няма истинско детство според мен:(
3
Не е посочен 31.07.2012|09:47
Наистина ме изумяват тия деца!! Само на 15 а вече Олимпийски шампион....Браво. Само дето леко не прилича на момиченце, което сега съзрява...фигурата им аз лично не одобрявам, но всеки има право на избор.
2
Не е посочен 31.07.2012|09:07
Браво на момичето, зодията си е казала думата, радвам се за успеха и и и пожелавам още много бъдещи такива.
1
Не е посочен 31.07.2012|08:32
Това момиченце направо ги отвя. Вчера гледах и не вярвах на очите си, 15 годишно, какво здраво и голямо пораснало и как плува, браво на нея, в Литва сигурно са много горди с младата олимпийска шампионка.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay