Правилният хранителен режим, спортът и дори ароматерапията ни помагат да се чувстваме сити по-дълго

8 начина да се преборим с глада

Противно на залегналите убеждения, за да свалите ненужните килограми и да намалите с няколко сантиметра обиколката на талията, не е нежно да гладувате и да се подлагате на изтощителни тренировки. Допитахме се до различни специалисти и установихме, че по-добри резултати, се постигат с хранене 6 пъти на ден, но по малко и с правилните храни, с тренировки, които по-скоро освобождават от натрупалия се стрес, и с ароматна свещ, запалена през деня. Ето какво трябва да знаете, за да постигнете желаната фигура без особени усилия и изцяло здравословно:

 

1. Не ограничавайте мазнините

 

 

 

Може да звучи странно, но ако ограничите приема на мазнини в организма, вероятността да станете по-пухкави, отколкото да отслабнете, е значително по-голяма. Тялото ви има нужда от ненаситени мазнини, познати като "добрите" мазнини. Те ни дават енергия през деня и помагат за усвояването на някои витамини. Ако още не сте склонни да ни се доверите, скорошно изследване, проведено в Калифорнийския университет сочи, че ненаситените мазнини, които се намират в авокадото и зехтина намаляват чувството на глад. Само не  прекалявайте с консумацията. Старайте се само 30 процента от дневния прием на калории да идва от тези мазнини.

 

 

2. Дъвчете дъвка

 

 

 

Дори по принцип да не обичате да дъвчете дъвка, това е много добър начин да залъжете глада. Според едно изследване ако дъвчете дъвка около 60 минути сутрин, ще намалите със 67 % калориите, които ще приемете на обяд. Как дъвката потиска апетита все още не е напълно ясно, но тя доказано действа. Старайте се само да е без съдържание на захар.

 

 

 

3. За следобедна закуска яжте бадеми

 

 

Бадемите са богати на фибри и на несатурирани мазнини. Ако хапвате шепа бадеми всеки ден в продължение на половин година, може да намалите обиколката на талията с 14 % . Но бадемите са богати и на калории, така че нека дневната ви доза ядки възлиза на около 80 грама, за да постигнете възможно най-добри резултати.

 

 

 

 

4. Дайте шанс на въглехидартите в диетата си

 

 

Въглехидратите в менюто са силно отричани, но се оказва, че както при мазнините, така и при тях има "добри" и "лоши" въглехидрати. Въглехидратите, които се съдържат в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни, ни карат да се чувстваме сити по-дълго.

 

Половин варен картоф в обедното меню би донесъл повече ползи за организма, отколкото би навредил. Сладките картофи са дори още по-добро решение заради високото съдържание на фибири и витамините А и В.

 

 

5. Яжте цитрусови плодове, по-специално - грейпфрут

 

 

Изследване сочи, че хора, които хапват половин грейпфрут на закуска, обяд и вечеря, са свалили 2 килограма в рамките на 3 месеца, без да са полагали каквито и да е било други усилия.

 

Грейпфрутът намалява нивата на инсулин в кръвта, потиска апетита и гори калориите по-бързо. Същото обаче за съжаление не може да се каже за натуралните сокове от грейпфрут, които се продават в хранителните магазини. Те са с високо съдържание на добавена захар. Най-добре си направете сок от грейпфрут сами и не добавяйте подсладители.

 

 

6. Тренирайте 

 

Посещенията във фитнеса не просто ви помагат да горите калории. Един час тичане на пътечката, съчетано с въртене на колело и упражнения с тежести, ще потисне апетита ви от 2 до 4 часа след това. Кардиото намалява нивата на хормона грелин, който е "виновникът" за повишения апетит. Също така редовните тренировки ден след ден подобряват метаболизма.

 

 

 

 

 

 

7. Направете си сами ароматерапия

 

 

Може да прозвучи странно, но хората, които си палят ароматна пръчица или свещ с мирис на мента всеки ден,  приемат 2, 700 калории по-малко за седмицата, което води до отслабване с половин килограм за 7 дни. Ароматът на мента въздейства на мозъка така, че той "забравя" да изпраща сигнали към стомаха, алармиращи: "Гладнааа съм!".

 

 

 

 

 

8. Превърнете боровинките в новия си любим плод

 

 


 

Боровинките помагат за разграждането на натрупаните мазнини в тялото. Изследване сочи, че консумацията на чашка боровинки всеки ден в продължение на три месеца води до загуба на 3 % от мазнините в тялото. Може да замразите плодовете, за да хапвате и през зимния сезон.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay