Рецепта за супа Авголемоно

Рецепта за супа Авголемоно

Супата Авголемоно е класическа гръцка супа, която е изключително кремообразна и лимонова. Традиционно се прави с настъргано пиле и ориз и е супер вкусна. Ето как да я приготвите:

Необходими продукти: 

2 с. л. зехтин

1 средно голяма глава лук, нарязан

2 моркова, обелени и нарязани 

2 стръка целина, нарязана

3 скилидки чесън, накълцан

8 ч. пилешки бульон

1 ч. л. пресни листа от мащерка 

1 ч. л. риган 

сол

черен пипер

1/2 ч. бял ориз

3 ч. настъргано пилешко месо

3 големи жълтъка 

сок от 2 лимона

пресен копър, за сервиране 

лимонови резени, за сервиране 

Начин на приготвяне: 

Загрейте зехтина в голяма тенджера. Добавете лука, морковите и целината и гответе докато омекнат, около 5 минути. Добавете чесъна и гответе още 1-2 минути. Добавете бульона, мащерката, ригана и подправете със сол и черен пипер. Добавете ориза и намалете силата на котлона, оставете го да къкри. Оставете на котлона, докато оризът се свари, около 20 минути. Добавете пилешкото месо и върнете на котлона. 

В една купа разбийте жълтъците и лимоновия сок. Бавно добавете 1/4 чаша горещ бульон към яйцата, докато разбивате. Бавно върнете сместа обратно в тенджерата, докато разбърквате. Оставете да къкри, докато се сгъсти, около 5 минути.

Сервирайте супата, като поръсите с копър и добавите лимоновите резени. 

Добър апетит! 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay