Защо пикантната храна е полезна за здравето?

Лютото носи много ползи за организма

Защо пикантната храна е полезна за здравето?

Пикантната храна не е за всеки. Има хора, които не могат да си представят да добавят люта чушка към любимата супа, или пък да си поръчат пикантни пилешки крилца за вечеря. Лютото обаче има несъмнени предимства, които изобщо не са за пренебрегване.

Не е необходимо да консумирате огромни количества от него, за да усетите ползите за своя организъм. Дори яденето на пикантна храна веднъж на две седмици е добър и здравословен навик.

Според проучване на Technomic мнозинството от хората, които консумират редовно пикантна храна (54%), я намират за особено привлекателна за всекидневното си меню. А по данни на NDP Group 56% от американските домакинства държат в хладилника си някакъв лютив сос.

Учени от Китайската академия на медицинските науки откриват връзка между пикантната храна и гаранцията за по-дълъг живот. В хода на изследването е наблюдаван начинът на хранене на почти половин милион мъже и жени в период от малко над седем години.

Така се установява, че при хората, които ядат пикантна храна почти всеки ден, рискът от ранна смърт е с 14% по-малък отколкото при тези, които добавят лютиви съставки към храната си по-рядко от веднъж на седмица. Забелзва се също така, че положителното влияние на този вид храна върху здравето е по-силно при хората, които не употребяват алкохол.

Консумацията на пикантни ястия при жените може да доведе до намаляване на риска от ракови и сърдечни болести, както и от проблеми с дихателната система.

Убедихте ли се вече, че е добре да подправяте храните си с разнообразни съставки? Ако все още не сте, вижте кои са основните плюсове, които пиперливите ястия носят на организма.

1. Спомагат за свалянето на килограми

Защо пикантната храна е полезна за здравето?

Според проучване от 2011 година пикантните съставки в храната ускоряват метаболизма. А други изследвания сочат, че приемането на люти чушки в големи дози потиска апетита и спомага за по-бързото и ефективно изгаряне на калории.

Експеримент събира 25 души, половината от които са любители на пикантната храна, а останалите - не. За да разберат дали нормално количество пикантност към ястието влияе по същия начин, изследователите карат хората, които по принцип консумират много люто, да ограничат неговия прием, а тези, които обикновено не ядат - да го увеличат.

Резултатът: и двете групи свидетелстват за понижаване на апетита и по-слабо желание за хапване на вредни храни, като солени или шоколадови ястия. Оказва се, че умерената консумация на пикантни храни води до по-ефективно и бързо отслабване.

2. Борят синузита

Защо пикантната храна е полезна за здравето?

Капсаицинът, който се съдържа в лютите чушки, е много подобен на полезните съединения, които се намират в деконгестантите (натурални средства за отпушване на носа и изчистване на секрета от белите дробове). Именно той е виновен за лютото усещане, което остава задълго в устата след консумацията на пикантна храна. Така че, колкото по-люто е едно ястие, толкова по-силен е ефектът от него!

Ако носът ви е запушен, можете да прибавите щипка лют червен пипер към чая. Дори само силната му миризма може ефективно да се справи със запушения нос. А консумацията му абсолютно гарантира очаквания резултат.

3. Оказват положително влияние върху сърцето
Лютото снижава риска от сърдечни заболявания, тъй като намалява нивата на "лошия” LDL-холестерол и повишава тези на "добрия” - HDL. Освен това подобрява циркулацията на кръвта. Дългият списък от антиоксиданти, които се съдържат в лютивата храна, са друга полза от консумацията ѝ.

4. Лекуват язва
Има твърдения, че лютото поражда язва. Но истината е съвършено противоположна - пикатните съставки всъщност предпазват от появата ѝ. Това е така, защото споменатият вече капсаицин убива бактерията, която е основният причинител на язва.

Азиатско проучване доказва, че хората, които ядат предимно китайска храна, която съдържа по-малки количества капсаицин, страдат три пъти по-често от заболявания като язва, отколкото тези, които се доверяват на по-пикантната индийска храна например.

За още статии на тема здраве, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay