Тапенада от маслини и смокини

Името "тапенада" може да ви звучи твърде изискано, но не се плашете от сложното име- това е просто френският начин да се опише маслиновата паста, която обикновено се прави от маслини, аншоа и каперси. Тук аншоата липса и е заменена със смокини и балсамов оцет- страхотна комбинация от сладки, солени и пикантни нотки. 

Най-хубавото нещо на тапенадата е, че е много универсална. Можете да мажете върху различни сирена, върху брускети, върху месо или да използвате като добавка към сандвичи. 

Ето как бързо и лесно да приготвите тапенада от маслини и смокини:

Необходими продукти:

1/2 ч. сушени смокини

1 ч. маслини без костилки

1 с.л. балсамов оцет

1 с.л. изцедени каперси

2 ч.л. горчица

1 ч.л. мащерка

1 скилидка чесън

1/3 ч. зехтин

1 с.л. лимонов сок

сол и черен пипер

лют червен пипер, по желание

пресен магданоз, за сервиране

Начин на приготвяне:

Сложете смокините в малка купичка и залейте с гореща вода. Оставете да се накиснат за около 10 минути, докато омекнат. 

В чопър или блендер сложете изцедените смокини, маслините, оцета, каперсите, горчицата, мащерката и чесъна. Блендирайте, докато се образува каша.

Постепенно добавете зехтина, като разбърквате непрестанно.

Накрая добавете лимоновия сок, малко сол и черен пипер, както и червения пипер, ако използвате такъв.

Прехвърлете в купичка, поръсете с нарязания магданоз и сервирайте.

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay