Не е коледна трапеза, ако няма ароматна пухкава питка. Днес ви даваме рецепта за традиционна коледна питка:
Необходими продукт:
За тестото:
500 г брашно
1 суха мая (или 25 г свежа мая)
1 чаша топло мляко
1/2 чаша захар
1/2 чаша разтопено масло
2 яйца
Лимонова кора (от 1 лимон)
Сол на вкус
За украса:
1 яйце (за намазване)
Необходими продукти:
Пригответе тестото:
Разтворете маята в топлото мляко с малко захар и оставете да извира.В голяма купа смесете брашното, захарта, разтопеното масло, яйцата, лимоновата кора и маята. Замесете меко тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно или мляко, за да получите консистенцията на тестото.
Покрийте тестото и оставете да втаса на топло място за около 1 час или докато удвои обема си.
Сглобете питката:
Разточете тестото на правоъгълник с дебелина около 1 см. Разпределете равномерно разтопеното масло. Завийте тестото на руло, като го започнете от едната страна. Разрежете рулото на охлювчета. Подредете ги върху подготвената тава за печене, покрита с хартия за печене. Изчкайте още поне 30 минути, докато удвоят обема си.
Украса и печене:
Разбийте яйцето и намажете питката с него. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути или докато стане златисто.
Охладете и сервирайте:
Извадете питката от фурната и я оставете да се охлади преди да я разчупите.
0 | 0 |