Черният ориз е много ценен, заради плътната си структура и отчетлив привкус на ядки. Той често се използва в китайската кухня, а именно от нея почерпихме вдъхновения за тази рецепта.
Необходими продукти за 4 порции:
1 ч.ч. черен ориз
2 ч.ч. вода
½ ч.л. сол
2 с.л. олио
1 стрък праз, нарязан на пръчици
1 морков, нарязан на пръчици
1 тиквичка, нарязана на пръчици
1 чушка, нарязана на пръчици
2 ч.ч. почистени сварени скариди
за соса:
2 с.л. соев сос
1 с.л. сос от стриди, по желание
1 ч.л. ситно нарязан джинджифил
1 скилидка чесън, ситно нарязана
1 с.л. оризов или ябълков оцет
Начин на приготвяне:
Оризът се измива, залива се с водата и солта и се слага да заври. Оставя се да ври под капак на тих огън около 35 мин. Останалата вода се отцежда.
В уок със загрятото олио се слагат празът и морковът и се разбъркват. Добавят се тиквичката и чушката. Разбъркват се 2-3 мин. и се сипват скаридите. Оставят се на огъня най-много 2-3 мин.
Всички продукти за соса се смесват и с тях се заливат зеленчуците и скаридите. Оризът може да се добави към сместа в уока или да се сервира в отделна купичка.
3 | 0 |