Често си мислим, че храната е най-защитена в хладилника и там се запазват вкусовите й качества. Истина е друга - някои храни губят ценните си качества при ниски температури и стават неизползваеми. Ако започнете да държите само правилните продукти в хладилника, то със сигурност ще спестите доста пари и място.
Ето и храните, които трябва да държите извън хладилника.
1. Банани
Бананите са по-здрави и по-сладки, когато се държат на по-топло. Престояването им в хладилник ги прави по-меки и не толкова вкусни.
2. Босилек
Много хора държат пресните си подправки в хладилника, но това е грешка. Босилекът покафенява в хладилника и губи от аромата си. По-добре е да го съхранявате в съд с вода върху кухненския плот.
3. Хляб
Всички знаем, че трябва да съхраняваме хляба в хладилника, за да не мухлясва. Специалисти казват, че това е доста често срещана грешка. Хлябът и всички други хлебни изделия само изсъхват в хладилника, но не се съхраняват както трябва.
4. Торта
Трудно е за вярване, но се препоръчва тортите да се държат на стайна температура. Хладилникът не ги съхранява по-добре, а само заемат излишно място вътре.
5. Патладжан
Тези зеленчуци обичат да им е топличко. Ако ги сложите в хладилника има опасност да се развалят, но не и да се запазят годни за консумация. Можете да ги държите спокойно на плота си за няколко дена.
6. Зехтин
Не си и помисляйте да слагате зехтина в хладилника. Сложите ли го веднъж, никога повече няма да има същия вкус и аромат. Ще стане по-мътен и в крайна сметка ще се развали. Трябва да се съхранява на тъмно и сухо място.
7. Чесън
Тук няма две мнения - чесънът трябва да стои извън хладилника. Главният проблем е в липсата на въздушна циркулация в хладилника. Дръжте чесъна на по-проветриво място.
8. Лук
Друга често срещана грешка е да се държи лук в хладилника. Там той омеква и хваща мухъл. Съхранявайте го на тъмно и сухо място.
9. Картофи
Картофите стават доста странни ако се съхраняват в хладилник. Развалят се и стават абсолютно негодни за употреба. Трябва да ги държите на хладно, сухо и тъмно място.
10. Домати
И доматите са сред зеленчуците, които обичат топлината. В хладилника стават по-меки и безвкусни. Съхранявайте ги на плота в кухнята и няма да сгрешите.
Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!
3 | 0 |