13 зеленчука с високо съдържание на протеини

13 зеленчука с високо съдържание на протеини
Pexels

Протеинът е ключов компонент на здравословното хранене и въпреки че със сигурност можете да си набавите протеини от месо, сирена и други хранителни продукти, някои от най-добрите източници на протеин са зеленчуците.

Освен че са по-достъпни, тези зеленчуци (много от които всъщност могат да се отглеждат у дома) са пълни и с други хранителни вещества, които са полезни за организма.

Препоръчителният дневен прием на протеин е 56 грама на ден и 46 грама за жена. Ако имате съмнения, че не приемате достатъчно протеини, добавянето на зеленчуци към вашето меню е лесен начин да поправите това. 

Протеинът е важна част от здравословната, балансирана диета. Той е необходим, за да поддържа клетките в тялото здрави - той ги изгражда и възстановява, както и тъканите, мускулите, кожата, косата и костите. Протеинът също е необходим за производството на ензими и хормони, за поддържане на правилния баланс на течностите и киселинно-алкалния баланс на тялото. Ако не приемате достатъчно протеини, ще имате проблеми с поддържането на чиста мускулна маса и ще усещате глад по-често.

Зеленчуци с високо съдържание на протеини

Листата на броколи

13 зеленчука с високо съдържание на протеини Pexels

Една връзка броколи съдържа повече от една трета от препоръчителното дневно количество протеин за средностатистическата жена. Малко хора знаят, че листата и стъблата на броколите също могат да се ядат. Те всъщност съдържат още повече полезни вещества. Пълни са също с жизненоважни минерали и витамини, като фолати и витамин К, който е важен за здравето на костите.

Грах

13 зеленчука с високо съдържание на протеини Pexels

Освен че е пълен с протеини, зеленият грах е лесен за добавяне към почти всяко ястие. Ако се стремите да получавате повече протеини, дръжте пакет замразен грах във фризера си. 

Картофи

13 зеленчука с високо съдържание на протеини Pexels

Картофите са вкусни, а освен това съдържат и протеини. Комбинират се добре с почти всички видове месо, риба и т.н. Те също са добър източник на витамини C и B6, които помагат да поддържате имунната си система във върхова форма.

Спанак

13 зеленчука с високо съдържание на протеини Pexels

Пълен с хранителни вещества и предлагащ мощна антиоксидантна защита, спанакът съдържа набор от фитонутриенти като каротеноиди, както и флавоноиди, и е отличен източник на други антиоксидантни хранителни вещества, включително витамин С, витамин Е, бета-каротин, манган, цинк и селен. Той е отличен за подобряване на здравето на костите с витамин К, магнезий, манган и калций, а също така е страхотен източник на фибри.

Зелени листни зеленчуци

13 зеленчука с високо съдържание на протеини Pexels

Зелените листни зеленчуци са подходящи за салати, смутита и други. Освен това са богати на протеини и на много витамини. Според проучване от 2018 г., хората, които приемат зеле и други кръстоцветни зеленчуци, имат намален риск от развитие на някои видове рак, включително рак на простатата, гърдата, яйчниците, белия дроб, пикочния мехур и дебелото черво.

Сладка царевица

13 зеленчука с високо съдържание на протеини Pexels

Сладката царевица е добър източник на протеини, витамин В6 и калий, което е важно за контрола на кръвното налягане и може да подобри здравето на сърцето.

Артишок

13 зеленчука с високо съдържание на протеини Pexels

Артишокът като цяло е особено добър източник на фолиева киселина и антиоксиданти, а зеленчуците могат да помогнат за насърчаване на благоприятни чревни бактерии. Това от своя страна може да намали риска от някои видове рак на червата и да облекчи запека и диарията. 

Аспержи

13 зеленчука с високо съдържание на протеини Pexels

Само половин чаша варени аспержи осигурява цели 57 процента от препоръчителния дневен прием на витамин К – критично хранително вещество за здравето на костите, което обикновено се пренебрегва. Тази порция от половин чаша също така осигурява 34 процента от препоръчителната дневна доза фолиева киселина, хранително вещество, което е от съществено значение за клетъчния растеж и образуването на ДНК и което е от решаващо значение за здравата бременност. Съдържат също инулин, пребиотично влакно, което подхранва здрави чревни бактерии и има положителен ефект върху здравето на червата. Освен всичко изброено, аспержите са богати и на протеини.

Брюкселско зеле

13 зеленчука с високо съдържание на протеини Pexels

Брюкселското зеле е един от най-мощните борци с рака. Това е така, защото играе основна роля в трите системи на тялото, които са свързани с рака, и осигуряват хранителни вещества, които ги поддържат – антиоксидантната система на тялото, системата за детоксикация и възпалителната/противовъзпалителната система. Брюкселското зеле е чудесен източник на предпазващи сърцето фолат и фибри.

Гъби

13 зеленчука с високо съдържание на протеини Pexels

Чудесен източник на фибри и имуностимулиращ витамин D, цинк и селен, гъбите също са много добър източник на протиени. Освен това са пълни с мощни фитонутриенти като L-ergothioneine, който предотвратява възпалението.

Броколи

13 зеленчука с високо съдържание на протеини Pexels

Освен че са солиден източник на протеини, броколите имат безброй други забележителни ползи за здравето. Като друг кръстоцветен зеленчук, броколито може да намали риска от развитие на някои видове рак. Броколите могат да бъдат много полезни и за понижаване на нивата на холестерола.

Сладък картоф

13 зеленчука с високо съдържание на протеини Pexels

Сладките картофи са една от най-добрите храни за подобряване на настроението, тъй като те произвеждат ендорфини като серотонина, който повишава настроението. Сладките картофи също имат фибри, така че енергията от въглехидратите навлиза в кръвообращението ви по-постепенно, като помага да поддържате енергийните си нива стабилни и предотвратява промените в настроението, които идват с енергийни върхове и спадове. Те са богат източник на витамин В6, който също е важен за производството на серотонин.

Кейл

13 зеленчука с високо съдържание на протеини Pexels

Кейлът е пълен с противовъзпалителни и антиоксидантни хранителни вещества и е свързан с намаляване на оксидативния стрес и здравословните проблеми, свързани с него, като рак, катаракта, атеросклероза и хронична обструктивна белодробна болест. Съдържа 85 процента вода и калий - брилянтна комбинация, която помага за възстановяване на нормалния баланс на течностите. Кейлът е отличен източник на здравословен за костите витамин К, както и на витамини А и С, а зеленчуците са много добър източник на фибри, калий, В6 и калций.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay