8 храни, които са богати на Омега-3

8 храни, които са богати на Омега-3
Canva

Омега-3 мастните киселини са основни мазнини, които играят жизненоважна роля за поддържането на добро здраве. Има три основни вида омега-3 мастни киселини: алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

Омега-3 мастните киселини помагат за понижаване на кръвното налягане, намаляване на възпалението и предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, като по този начин намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт.

DHA е основен структурен компонент на мозъка и допринася за нормалната мозъчна функция, включително учене, памет и настроение. EPA също играе роля в поддържането на здрава мозъчна функция.

Възпаление: Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на симптомите на възпалителни състояния като ревматоиден артрит и възпалително заболяване на червата.

Ето списък с осем храни, които са богати на омега-3 мастни киселини:

Сьомга: Сьомгата е една от най-богатите на омега-3 храни. Само 100 г сьомга съдържа около 2,6 g омега-3 мастни киселини.

Сардини: Сардините са малки риби, пълни с омега-3 мастни киселини. Те също така съдържат костна тъкан, която естествено повишава нивата на калций.

Херинга: Херинга е друга риба, която е богата на омега-3 мастни киселини. Подобно на сьомгата и сардините, херинга е чудесен източник на протеини и други основни хранителни вещества.

Ленено семе: Ленените семена са растителен източник на омега-3 мастни киселини. Те могат да се консумират цели, смлени или под формата на масло.

Чиа семена: Подобно на лененото семе, чиа семената са друг растителен източник на омега-3 мастни киселини. Те могат да се добавят към различни рецепти, като например смутита, кисело мляко или овесени ядки.

Орехи: Орехите са богати на омега-3 мастни киселини, особено алфа-линоленова киселина (ALA). Те също така съдържат фибри, протеини и различни витамини и минерали.

Семена от конопено семе: Семената от конопено семе са богат източник на омега-3 мастни киселини, както и на омега-6 и омега-9 мастни киселини. Те могат да се консумират цели, смлени или под формата на масло.

Тофу: Тофу, направено от соеви зърна, е добър източник на омега-3 мастни киселини, особено ако е обогатено с тях. Освен това е богат на протеини и други основни хранителни вещества.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay