9 причини да започнете да ядете фъстъчено масло

9 причини да започнете да ядете фъстъчено масло

Отслабване, превенция на рак на гърдата, намаляване на безсънието и още много - фъстъченото масло е истинско съкровище, което има много ползи за здравето. Пълно е с полезни витамини, минерали, здравословни мазнини и елементи, за които тялото ви просто жадува. Всичко, което трябва да направите, е просто да му се наслаждавате умерено и скоро ще видите резултатите.

Ето защо е добре да хапвате фъстъчено масло:

1. Помага да се намалят шансовете за рак на гърдата

Естествените протеини и естествените мазнини във фъстъците могат значително да намалят риска от заболявания на гърдата като рак. Това е подкрепено от проучване, което било направено от Фондацията за изследване на рака на гърдата и Националния здравен институт на САЩ. Консумирането на този продукт ежедневно има положителен ефект върху тялото ви, и по-специално гърдите ви. Така че, ако не сте алергични към него, не забравяйте да го добавите към менюто си.

2. Подпомага отслабването

Оказва се, че фъстъченото масло несправедливо се забранява в повечето диети, тъй като се смята за твърде мазно. Фъстъченото масло е чудесен източник на протеини, фибри и хранителни вещества. То не променя нивата на кръвната захар и също така осигурява на тялото ви здравословни елементи. Консумацията на 2 супени лъжици 2 пъти седмично може да помогне в битката с излишните килограми.

3. Намалява нивата на стрес

То съдържа растителен стерол - наречен бета-ситостерол, който може да подпомогне нормализирането на нивата на хормона на стреса- кортизол. Ако комбинирате любимата си закуска с фъстъчено масло, ще бъдете в добро настроение през целия ден.

4. Насърчава мозъчната дейност и паметта

Витамин Е, цинк, магнезий и ниацин, които се съдържат във фъстъците поддържат мозъчната дейност. Витамин Е също е в състояние да повиши паметта, особено за възрастни хора. Дори било установено, че фъстъченото масло подобрява състоянието на хора с Алцхаймер.

5. Помага на мускулите да се възстановят след тренировка

Това е чудесна храна преди тренировка и след тренировка. Мазнините и въглехидратите ще ви заредят с достатъчно енергия за тренировката. Също така е богато на калий, който играе ключова роля за здравето на мускулите по отношение на възстановяването. 

6. Контролира кръвното налягане

Още едно страхотно свойство на калия - той е в състояние да понижи кръвното си налягане. Този ефект се подкрепя от магнезий - още един елемент, на който фъстъците са богати. 

7. Понижава шансовете ви за развитие на диабет

Друго невероятно свойство на фъстъченото масло - то може да намали риска от диабет. Да, фъстъците съдържат много мазнини, но това са ненаситени мазнини - и те са здравословни за вас. При изследване, направено от университета в Харвард, те открили невероятни резултати - хората, които редовно консумирали фъстъчено масло, имат 21% намален риск от диабет, в сравнение с тези, които никога не го ядат.

8. Помага ви да спите по-добре

Аминокиселината в фъстъците, наречена триптофан, повишава хормона на съня, мелатонина и хормона на щастието - серотонин. Успокоява ви, забавя процесите на вашето тяло и насърчава добрия сън. Въпреки че не е необходимо да ядете много от него - само няколко супени лъжици са достатъчни.

9. Полезно е за бременни жени

Консумирането на фъстъчено масло по време на бременност също може да има положителен ефект върху плода. Възможно е то да повиши толерантността на бебето и да го предпази от алергии към ядки. Също така фъстъченото масло е полезно и за бъдещата майка.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay