Марудниците представляват вид родопски палачинки, които традиционно се приготвят на сач. Вдъхновени от конкурса на колегите ни от Kulinar.bg "Българска национална кухня", решихме да ви предложим тази вкусна и лесна за изпълнение рецепта.
Необходими продукти:
1000 гр. брашно тип 500
500 мл краве кисело мляко
200 гр. масло
3 бр. яйца
1/2 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
В дълбок съд разбийте яйцата и прибавете към тях киселото мляко, содата, солта и малко вода. Разбъркайте.
Чрез ръсене и при непрекъснато разбъркване прибавете бавно брашното.
От полученото тесто с лъжица сипвайте по малко върху нагорещена плоча. Дебелината на тестения пласт трябва да бъде 2-3 мм, като при печенето тя се удвоява.
Намажете готовите марудници с маслото и ги поставете един върху друг в похлупен съд, за да омекнат.
Поднасят се с кисело мляко, сирене или конфитюр.
Ако пък вие имате собствени идеи, свързани с това или друго ястие от традиционната българска кухня, споделето ги в конкурса на Kulinar.bg. Защо ли? Може да спечелите уникални награди!
16 | 0 |