С това изискано парти предложение във френски стил можете да отбележите подобаващо предхождащата почивните дни вечер. В него ненадминатите вкусови качества на финия мус от гъши дроб се подчертават от хрупкав, приятно сладък ябълков чипс.
Необходими продукти за 20 бр.
200 г гъши дроб
3 с.л. коняк
100 г меко краве масло
сол на вкус
пипер на вкус
10 филии бял хляб
2 с. л. краве масло за хляба
1 краставица, нарязана на кръгчета
за ябълковия чипс:
1 зелена ябълка грени смит, почистена
100 мл вода
100 г захар
Начин на приготвяне:
Ябълките за чипса се почистват от семената и се нарязват на много тънки кръгчета. Водата се слага да заври със захарта за 3 мин. Сваля се от огъня и ябълките се оставят да киснат в захарния сироп 20 мин. Отцеждат се и се слагат във фурната върху хартия за печене около 2 часа на 100°С.
Дробът се нарязва на филии с дебелина 1 см и се слага да се запече без мазнина на умерена температура в горещ тиган с незалепващо покритие за 1-2 мин. от всяка страна. След това се охлажда.
Парчетата се пасират с пасатор, добавят се виното и мекото масло, и се подправя със сол и шарен пипер. Мусът се оставя покрит с фолио в хладилника за поне 2 часа.
Кората на филиите се изрязва и се нарязват на триъгълници. Намазват се от двете страни с разтопено масло и се запичат леко на грил-тиган от двете страни.
Хлебчетата се гарнират с резен краставица, шприцоват се с муса и се украсяват с чипса.
3 | 0 |