Сармите са една от иконите на балканската кухня. "Сарма” е съществително от турския глагол sarmak, който означава "завивам на руло, свивам”. Обвивката на тези постни сарми с кисело зеле е традиционна, българска, но плънката дава идея за необятните възможности на вкусните "пакетчета".
Необходими продукти за 4 порции:
14 листа кисело зеле
1 ч. ч. киноа или ориз
1 ч. ч. сварен нахут
4 с. л. зехтин
1 стрък праз, ситно нарязан
2 скилидки чесън, нарязани
1 морков, нарязан на малки пръчици
250 г гъби, нарязани на резени
1 сушена червена чушка, натрошена
1 ч. л. сушени копър и джоджен или нарязани пресни
1 ч. ч. зелев сок
100 мл бяло вино
за соса:
1 глава лук, нарязан на ситно
1 с. л. олио
1 ч. л. червен пипер
1 с. л. брашно
1½ ч. ч. зелев сок
Начин на приготвяне:
1. В загретия зехтин се слагат празът, чесънът, морковът и гъбите. Задушават се на силен огън, докато водата се изпари. Добавят се чушката и киноата и се налива 1 ч.ч. вода. Подправя се със сол и пипер на вкус, оставя се да поври, докато киноата попие водата. Добавят се нахутът и зелените подправки.
2. Жилките на зелевите листа се изтъняват с остър нож. Плънката се разпределя върху 12 от листата и те се завиват като пури. На дъното на тавичка се слагат останалите 2 листа, върху тях се подреждат пурите. Заливат се със зелевия сок и виното. Слагат се да се запекат за 20-30 мин. на 190º С.
3. За соса лукът се задушава в олиото с 1 с. л. вода. Щом водата се изпари и лукът стане прозрачен, се добавят червеният пипер и брашното, разбъркват се и се заливат със зелевия сок. Сосът се разбърква, докато се посгъсти. Готовите зелеви пури се заливат със соса.
11 | 0 |