Зеленолистни зеленчуци, които да консумирате през пролетта и лятото

Зеленолистни зеленчуци, които да консумирате през пролетта и лятото
Canva

Пролетта и лятото са страхотни сезони, вкоито да се наслаждаване на разнообразие от зеленчуци, които осигуряват основни хранителни вещества и ползи за здравето. Ето някои зеленолистни храни, които си струва да включите в диетата си през тези сезони:

Спанак: Този универсален зеленчук е богат на хранителни вещества, включително витамини А, С, К и фолат. Той също така съдържа манган, магнезий, желязо и растителни протеини. Спанакът може да се използва в салати, смутита, супи и пържени ястия.

Кейл: Кейлът е друг питателен зелен зеленчук, богат на витамини А, С и К, както и на калций, калий и антиоксиданти. Често се използва в салати, смутита и готвени ястия като пържени картофи от кейл или чипс от кейл.

Маруля: Свежата и хрупкава маруля е чудесен източник на витамини А и К, както и на фолат и фибри. Използвайте го в салати, сандвичи и обвивки.

Рукола: Руколата има леко горчив вкус и е отличен източник на витамини А и К, както и на калций, желязо и фолат. Често се използва в салати, сандвичи и гарнитури за риба или пиле.

Зелен лук: Зеленият лук е нежен и ароматен зелен зеленчук, който е чудесен източник на витамин А, К и С, както и на фолат и фибри. Използвайте го в салати, супи и пържени ястия.

Швейцарска манголд: Швейцарската манголд, известна още като спанаково манголд или листно цвекло, е питателна суперхрана, богата на витамини А, С, К и магнезий. Може да се използва в салати, смутита и готвени ястия като супи и пържени картофи.

Босилек: Въпреки че технически не е зеленолист, босилекът е ароматна билка, която може да добави вкус и хранителна стойност към вашите ястия. Той е богат на витамин К и съдържа малки количества витамин А, С и фолат. Използвайте го в салати, сосове, супи и пържени картофи.

Цикория: Цикорията е леко горчивозелена, листна култура, която е чудесен източник на фибри, витамини А и К и множество антиоксиданти. Може да се използва в салати, смутита и готвени ястия като супи и пържени картофи.

Зелен фасул: Зеленият фасул е не само вкусен, но и питателен, предлагащ добро количество фибри, витамини А, С и К, както и фолат и желязо. Използвайте го в салати, супи, пържени картофи и гарнитури.

Аспержи: Въпреки че технически не са зеленолистни, аспержите са сезонна пролетна храна, която е богата на витамини А, С и К, както и на фолат и фибри. Те имат деликатен вкус и могат да се сервират варени, печени или на скара.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay